Cégvilág

Készül a Digitális Agrár Stratégia

A kormány kész segítséget nyújtani ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság képes legyen átvenni a korszerű technológiákat, és így továbbfejlődni.

Korszakhatárhoz érkezett a magyar mezőgazdaság, most dől el, hogy képes-e átvenni a korszerű technológiákat, és így továbbfejlődni – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a PREGA precíziós gazdálkodási és agrárinformatikai konferencia megnyitóján. A kormány kész segítséget nyújtani ahhoz, hogy a magyar gazdák átlépjék ezt a küszöböt. Ehhez jó eszköz lehet a Digitális Agrár Stratégia, amely kidolgozása folyamatban van – tette hozzá.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A precíziós gazdálkodási megoldásoknak a fenntarthatóságot és a hatékonyság növelését kell szolgálniuk, ami egybeesik a magyar agrárkormányzat célkitűzéseivel. Utóbbit a miniszter úgy írta le, hogy „a hagyományos, jó minőségű, versenyképes GMO-mentes élelmiszerek előállítása”.

Fazekas Sándor szerint ugyanakkor a verseny már nem csak a tradicionális agrártermelők között folyik; a magyar gazdáknak meg kell küzdeniük a technológiai cégekkel, amelyek mesterséges úton kívánnak élelmiszereket előállítani. A konferencián stratégiai megállapodást kötött a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium.

Fazekas Sándor mezőgazdaság fejlesztés
Kapcsolódó cikkek