BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Létrejöhet az első régiós áramtőzsde

Együttműködési megállapodást írt alá az MVM Csoporthoz tartozó HUPX Zrt., és MAVIR Zrt. a szerb áramtőzsdével és a szerb rendszerirányítóval, valamint a párizsi székhelyű EPEX Spot (European Power Exchange) vállalattal, amelyben közös, régiós áramtőzsde létrehozását tűzték ki célul – közölték az aláíró cégek.

Az együttműködő partnerek tájékoztatása szerint az ötoldalú megállapodásban a felek a magyar aznapi és másnapi piacot üzemeltető HUPX és a szerb másnapi piacot üzemeltető SEEPEX áramtőzsdék összeolvadásával közös vállalat létrehozását kezdeményezték.

A vállalat Budapest-Belgrád székhellyel működik majd, és támaszkodik a nyugat-európai áramtőzsdék integrációjában tapasztalatot szerzett EPEX Spot szakértelmére. A résztvevők célja, hogy az új tőzsde meghatározó szerepet töltsön be a régió piacainak integrációjában.

Forrás: MAVIR Zrt.

Tóth Péter, a HUPX Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, a közös vállalat létrehozásával hatékonyabbá tehető a piaci integrációs folyamat, illetve megőrizhető az a domináns pozíció, amelyet a HUPX Kelet-Közép Európában már kivívott.

A magyar-szerb közös vállalatban a rendszerirányítók, a magyar MAVIR és a szerb EMS mellett az EPEX Spot vesz részt alapító részvényesként. A kezdeményezés nyitott új partnerek csatlakozására is a régió árampiacainak fejlesztése érdekében – közölték.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.