Cégvilág

Nyugati piacokra száguldana egy magyar startup

A közép-európai régió első reptéri közösségi autómegosztója, a BeeRides, folytatná nemzetközi terjeszkedését Nyugat-Európában – áll a startup vállalkozás sajtóközleményében.

Folytatja nemzetközi terjeszkedését a magyar alapítású car sharing startup, a BeeRides. A cég Budapest és Dortmund után szolgáltatásait Nyugat-Európa más városaira is kiterjeszti, a következő tervezett célállomása Düsseldorf – jelentették be be a cég vezetői egy szerdai sajtótájékoztatón. A vállalkozás alapvető célja, hogy a repülőterek parkolójában hagyott gépkocsikat tulajdonosaik elutazásuk időtartama alatt bérbe adják, az autók pedig az egész országban, és akár külföldön is használhatóak legyenek. Az autó tulajdonosa tehát pénzt keres azáltal, hogy távolléte alatt bérbe adja az egyébként parkoló autóját.

Folytatja nemzetközi terjeszkedését a magyar alapítású car sharing startup, a BeeRides
Forrás: BeeRides

A közeljövőben a kocsival közlekedőknek nem az lesz a fontos, hogy van-e saját autójuk, hanem hogy az adott szituációban van-e hozzáférésük egy megfelelő gépjárműhöz. Ennek egyik alternatíváját kínálja BeeRides, mert pár napos vagy hetes utazásokhoz lehet náluk autót bérelni – mondta Bősze Botond, ügyvezető, tulajdonos, aki azt is megjegyezte, hogy szerinte a hagyományos autókölcsönzők olyan üzleti folyamatokon alapuló szolgáltatást nyújtanak, ami évtizedek óta gyakorlatilag változatlan. Van tere a fejlődésnek, és az ügyfélélményben bekövetkező változásokat az ügyfelek felismerik, a piac változni fog.

Eddig négy kontinensről, összesen 52 országból béreltek autót BeeRidesen keresztül. Túl vannak 25 ezer parkolási és 12 ezer bérlési napon, ami évenkénti triplázást jelent. „Belső felmérésünk kimutatta, hogy nagyjából 150 millió forintot kerestek, illetve spóroltak meg általunk az ügyfeleink is” – mondta a BeeRides-hoz februárban csatlakozó társ-ügyvezető, Kálcsics Gergő, aki hozzátette: a jelenlegi tranzakcióik több mint felét visszatérő ügyfelek végzik, a tulajdonosok pedig egyre hosszabb időre (átlag 14 napra) adják le gépjárművüket. És nem ritka, hogy befektetési célból második vagy harmadik autót vásárolnak, bérbeadásból származó keresetnek.

Tőkebevonás

A magyar alapítású car sharing startup tehát folytatja szolgáltatásainak kiterjesztését Nyugat-Európában, hogy több városban lehessen gazdaságosan autót bérelni. Ennek megvalósításához a cég az év elején zárt egy tőkebevonást, amit az innogy Innovation Hub, egy patinás német kockázati tőke alap jegyzett vezető befektetőként – a már meglévő befektetők, az iEurope Capital és a BW Invest társbefektetése mellett. Megalakulása óta ezzel összesen 1,4 millió euró pénzügyi zajlott a cégben.

 

car sharing repülőtér BeeRides
Kapcsolódó cikkek