Cégvilág

Panelból a felújított a legnépszerűbb

Nagyon jelentős árkülönbségek lehetnek a felújított és közepes állapotú panellakások árai között, ezért érdemes lehet beruházni ezekbe az ingatlanokba – állapította meg elemzésében az OTP Lakástakarék.

Egy eredeti állapotában lévő és egy felújított panellakás ára között 20-25 százalékos árkülönbözet is lehet a piacon, ezért érdemes a felújítás mellett dönteni – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében az OTP Lakástakarék. Ez egy 15 millió forintba kerülő ingatlannál több mint 3,5 millió forint pluszt tesz ki az általános piaci árnövekedésen felül.

A felújítási programokban részt vevő házak lakásain is könnyebb túladni
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A társaságnál rámutattak: az utóbbi négy-öt évben tapasztalható lakásboom során az egyik legnagyobb árnövekedést – viszonylag alacsony bázisról – a panellakások érték el, hiszen ma országos átlagban több mint 225 ezer forintba kerül egy négyzetméterük.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek a lakás-takarékpénztári megtakarításukat elsősorban felújításra használják fel. Az évi 72 ezer forintos állami támogatással kiegészített lakás-takarékpénztári befizetések kiváló lehetőséget nyújtanak egy, akár rosszabb állapotú panellakás teljes körű felújítására, amellyel jelentősen nő az ingatlan értéke is

– nyilatkozta Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Magyarországon – tette hozzá – körülbelül 780 ezer házgyári lakás épült, így nem csoda, hogy rengeteg lehetőség, szakértő és átalakítási tipp áll a paneltulajdonosok rendelkezésére, ha belevágnak a felújításba.

A fővárosi panellakások árnövekedéséről a Duna House adott ki a közelmúltban elemzést, amely szerint a Vizafogón és Gazdagréten 2016-ban még átlagosan 376 ezer, illetve 357 ezer forint volt a lakótelepi lakások négyzetméterára, 2017-ben azonban az átlagárak elérték a 417 ezer, illetve a 411 ezer forintot is. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője elmondta: a legnagyobb áremelkedés a káposztásmegyeri paneleknél történt, ahol egy év alatt több mint 80 ezer forinttal nőtt az átlagos négyzetméterár. Ez egy 50 négyzetméteres lakásnál 4 millió forinttal is növelhette az ingatlan vételi árát. Míg 2016-ban a káposztásmegyeri ingatlanok átlagos négyzetméterára 266 ezer forint körül mozgott, 2017-ben ez az érték 349 ezer forintra emelkedett.

Az elemzés szerint a legalacsonyabb (Havanna-lakótelep) és a legmagasabb árfekvésű (Vizafogó) paneltömbök közötti árkülönbség 2017-ben 50 százalékra mérséklődött, míg egy évvel korábban még 65 százalékos volt, így jól látható, hogy a kevésbé kedvelt lakótelepeken is erős növekedésnek indultak az árak az elmúlt egy évben. Jóval alacsonyabb árnövekedést regisztrált a Duna House Újpalotán, ahol egy év alatt mindössze 23 ezer forinttal, 313 ezerre emelkedett az átlagos négyzetméterár.

panellakás ingatlanpiac lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek