Cégvilág

Teleszórta a világot a német gépipar saját termékeivel

Közel nyolc százalékkal növelte exportját tavaly a német gépipari ágazat a VDMA szakmai képviseleti szervezet szerdai beszámolója szerint.

A VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) honlapján szerdán közzétett kimutatás szerint a német gépipari ágazat 2017-ben 168,1 milliárd euró értékben exportálta termékeit szerte a világba, ami 7,9 százalékos növekedés az előző évihez képest.

A német gépipari legnagyobb felvevőpiaca tavaly is az Egyesült Államok volt 18 milliárd eurós, az előző évinél 11,6 százalékkal magasabb exportértékkel. A rangsorban Kína áll a második helyen 17,4 milliárd euróval, 22,6 százalékos növekedéssel.

Forrás: Thomas Kienzle/AFP

Az export csak Nagy-Britanniába és Törökországba csökkent tavaly. Nagy-Britanniába 2,9 százalékkal 7,2 milliárd euróra csökkent a gépipari kivitel. Nagy-Britannia ezzel az ötödik helyre csúszott le az exportranglistán a 7,5 milliárdos értékkel a negyedik helyen álló Olaszország mögé. A harmadik helyen a rangsorban Franciaország áll 10,9 milliárd eurós exportértékkel.

Az tagállamaiba tavaly 5,1 százalékkal 77,9 milliárd euróra növelte exportját a német gépipar.

Oroszországba tavaly 22,5 százalékkal 5,3 milliárd euróra növelte exportját a német gépipar. A legnagyobb exportnövekedést a mexikói piac érte el 28,9 százalékosat 3,2 milliárd eurós kiviteli értékkel, ami a 16. helyezéshez volt elegendő a rangsorban.

Mexikót Magyarország követi a 17. helyen a német gépipar exportpiacainak a rangsorában 3,1 milliárd eurós kiviteli értékkel, ami 6,0 százalékkal haladja meg az előző évit.

A német gépipari rangsorában Magyarország viszont a 12. helyen áll 2,4 milliárd eurós forgalmi értékkel 8,3 százalékos növekedés után.

A német gépipari import ranglistáját Olaszország vezeti 6,4 milliárd euróval, 4,7 százalékos növekedéssel. A második legnagyobb import ország Kína 6,2 milliárd euróval 10,1 százalékos növekedéssel. A harmadik helyen álló Svájcból 5,7 milliárd euró, az előző évinél 3,5 százalékkal magasabb értékben importált a német gépipar. Az Egyesült Államok az import rangsorában a negyedik helyen áll 5,2 milliárd eurós forgalmi értékkel, ami 5,7 százalékos növekedésnek felel meg. Az ötödik helyen Franciaország áll 4,5 milliárd euróval és 0,3 százalék növekedéssel.

ágazat gépipar export
Kapcsolódó cikkek