Cégvilág

Új köntösben az épületenergetikai pályázat

Megjelent 52,5 milliárd forintos kerettel az épületenergetikai felhívás, melyre március 14-től lehet beadni a támogatási kérelmeket.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) tegnap megjelent egy régóta várt pályázati lehetőség, a használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása (Ginop 4.1.2). Az 52,5 milliárd forintos konstrukció keretében az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás legalább 1,5 és legfeljebb 100 millió forint lehet.

A kiíró Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a felhívás egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

Fotó: Mészáros János

Az NGM azonban nem kényszerült volna kiírni ezt a pályázatot, ha aktívabbak a cégek a Ginop 4.1.1-es felhívásnál, amelynél ugyanerre a fejlesztési célra kombinált hitelterméket dolgoztak ki 91,53 milliárd forintos kerettel. Ebből 59,45 milliárd volt a vissza nem térítendő támogatás, 32,08 milliárd pedig a kölcsön összege, de csak 381 beadvány érkezett összesen mintegy 7,56 milliárd forintos támogatási igénnyel. A szerényebb kereslet azért nem volt meglepetés, mert a piaci szereplők nagy része számított az ingyenpénzzel kecsegtető Ginop 4.1.2 megjelenésére, melynél viszont fontos kitétel, hogy a beruházást kizárólag saját tulajdonú ingatlanon lehet megvalósítani, bérelten nem, igaz, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása kötelező.

Március 14-től lehet beadni a támogatási kérelmeket. A nem­zetgazdasági tárca hangsúlyozta, hogy a felhívás keretében lehetőség lesz az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hővesz­teségének csökkentésére, a fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, valamint meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására.

Támogatható napkollektoros rendszer telepítése, brikett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, illetve hőszivattyúrendszerek alkalmazása többféle célra.

Szintén tegnapi fejlemény, hogy a nagyszámú támogatási kérelem miatt átmenetileg szüneteltetik a kis- és középvállalkozások beszállítói pályázatát (Ginop-1.3.3). A fejlesztéspolitikai adatbázis szerint ennél a 20 milliárd forint keretű felhívásnál 61 kérelem futott be 21,7 milliárdos igénnyel. Ez a lehetőség is azután vált csak ilyen népszerűvé, hogy az NGM átszabta, egyúttal vonzóvá tette. Noha az eredeti 28 milliárdos keretet 20 milliárdosra csökkentette, a versenyszféra legkisebb szereplőinek már nem kellett konzorciumot alkotva kötelezően összeállniuk, hanem önálló beszállítóként is pályázhatnak. Akik mégis konzorciumként indultak, az 1 helyett 2 milliárdos támogatást is nyerhettek.

Az elsősorban a hazai kkv-szektor feltőkésítését célzó Ginopban eddig összesen 23,3 ezer pályázat érkezett be 3122 milliárdos támogatói igényből, az irányító hatóság pedig 9764 kedvezményezettnek 2158 milliárd forintot ítélt oda. Közülük 7254 pályázónak már a bankszámlájára is megérkezett együttesen 1072 milliárd forint.

GINOP épületenergetikai pályázat kkv
Kapcsolódó cikkek