BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biobor lehet a magyar termelők kitörési pontja

Megkétszereződött a bio borászatok száma hazánkban az elmúlt pár évben, a magyar termelők többsége a bor minőségén szeretne javítani az újításokkal. A bio azonban csak az első lépésük a természet felé, sokan már a biodinamikus gazdálkodás iránt is komolyan érdeklődnek – derül ki a VinCE Budapest Wine Show közleményéből.

Abban a korban, amikor a költséghatékonyság a technológiai fejlődés vezérelve, meglepő, hogy a borászatban éppen az ősi, természeti kultúrákhoz érdemes visszanyúlni a gazdaságosság javítása érdekében. Emellett a minőségen is lehet javítani azzal, ha a modern termelési eszközök helyére olyan hétköznapi dolgok lépnek, mint a Hold mozgásának követése, vagy az, hogy valaki teát főz egy szőlőtőkének. A biodinamikus gazdálkodás nem pusztán egy divathullám meglovagolásáról szól, a díjnyertes borkészítést is olcsóbbá teszi.

Forrás: VinCE Budapest

A biodinamikus termelés alapelve a természetközeliség, ezekben a borászatokban lovakat használnak, és csalánnal, vagy éppen teával permeteznek. A szőlő gondozása közben a Hold mozgását is figyelembe veszik, a föld táplálására pedig különböző természetes anyagokat tartalmazó preparátumokat készítenek.

Zadravec Zsolt öt éve dolgozik az osztrák Sepp Moser borászat szőlészeti vezetőjeként. A termelés minden részletében biodinamikus, amelynek köszönhetően a szőlő ellenálló a betegségekre, a belőle készült borok pedig zamatosabbak és különlegesebbek. Zadravec Zsolt magyar pincészetek tanácsadójaként is dolgozik, emellett a VinCE Budapest Wine Show biodinamkus elsők mesterkurzusának társelőadója Monty Waldinnal. Meggyőződése, hogy

a biodinamika a hazai borászok számára is kitörési lehetőséget jelent, és utat nyithat a magyar borászatnak a külföldi piac felé is.

“Külföldön már elvárás, hogy egy bor bio legyen, de legalábbis ökotudatos gazdálkodásból származzon. Tudják ezt a magyar borászok is, ezért évről évre egyre több pincészet tér át a környezettudatos, természetközeli borgazdálkodásra. A biodinamikával kapcsolatosan azonban még sokan szkeptikusak, pedig ha időben felismernék a lehetőséget, kimagasló eredményeket érhetnének el akár a világpiacon is. Ez a technológia ráadásul amellett, hogy környezetkímélőbb, olcsóbb is a hagyományos módszereknél” – mondta el Zadravec Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.