Cégvilág

Debrecenben épülhet meg a nemzeti oltóanyaggyár

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint az alacsony költségvetéssel előállítható vakcinák gyártása valósulhat meg a városban.

Kormányhatározat született a debreceni nemzeti oltóanyaggyár esetleges megépítéséről – derül ki a Magyar Közlönyből. A kormány szerint az oltóanyagok terén a hazai ellátásbiztonság szavatolása és az importkitettség csökkentése nemzetstratégiailag kiemelt érdek, ezért indokolt megvizsgálni a hazai oltóanyaggyártás újraindításának lehetőségét.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint az alacsony költségvetéssel előállítható vakcinák gyártása valósulhat meg Debrecenben, ilyen lehet az influenza, a bárányhimlő, vagy az agyhártyagyulladás elleni vakcina.

Fotó: Kallos Bea

A határozat szerint a kormány felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel és a Debreceni Egyetemmel augusztus 31-ig készítsen el egy szakmai tanulmányt a nemzeti oltóanyaggyár megvalósíthatóságáról. A kormányhatározat feladatul adja a piaci környezet megvizsgálását, a nemzeti oltóanyaggyár költség-haszon elemzésének elkészítését, a megtérülési számítások elvégzését. Ezenfelül javaslatot kell tenni az állami szerepvállalás intézményi hátterére, meghatározni a létrejövő szellemi termékek, szabadalmak, oltalmak, illetve fizikai termékek jogi védelmének kérdéseit.

A tanulmányban becsüljék meg a szakértői és klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos előkészítési költségeket, valamint mérjék fel az építészeti és technológiai koncepcióterveket, továbbá készítsenek tervezői költségbecslést.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora egy múlt évi előadásában kitért arra, hogy az egyetem, a Richter Nyrt. és a Fluart Innovative Vaccines Kft. közös kutatási programja keretében létrehozza Közép-Európa első úgynevezett sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzemét, amely megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését. Hozzátette, hogy

Magyarországon állíthatják majd elő a többi közt az influenza elleni vakcinákat, mégpedig olyanokat, amelyek többféle influenzavírus ellen védenek, akár tíz éven keresztül is.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja ugyanezen a konferencián elmondta: a debreceni Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot nyolcmilliárd forintból hozzák létre, amelyhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében csaknem hatmilliárd forint pályázati forrást nyertek el. Ennek egyik elemeként valósul meg az oltóanyaggyártó kísérleti üzem 2018 végére, a kis szériás vakcinagyártás pedig a tervek szerint 2019-ben indul.

vakcina Nemzeti Oltóanyaggyár influenza elleni vakcina
Kapcsolódó cikkek