Cégvilág

Többmilliárdos fejlesztést tervez a Ganz KK

A következő néhány évben több milliárd forintos fejlesztésekre készül a teljes megújulás előtt álló Ganz Kapcsoló- és Készülékgyártó Kft. – mondta a Világgazdaságnak a vállalat egyik tulajdonosa, Szabó Gergő.

Milyen üzleti lehetőséget láttak a Ganz Kapcsoló- és Készülékgyártó Kft.-ben (Ganz KK), amikor tavaly megvásárolták?

Nagyon becsülöm, hogy a korábbi tulajdonosok egyben tartották a céget. Gansperger Gyulával stabil alappal, világszerte ismert névvel rendelkező vállalatot vettünk, amelyben nagyon jelentős a fejlesztési potenciál.

Milyen fejlesztéseket terveznek?

Digitalizálni és automatizálni szeretnénk. Első körben a termelési infrastruktúra megváltoztatására van szükség. Egy többszintes házban dolgozunk, de ma már eljutott a logisztika arra a szintre, hogy a termelést egy szinten érdemes végezni. Nagyjából egy 10-20 ezer négyzetméteres csarnokra lenne szükségünk, amelyhez Győrben keresünk telephelyet a budapesti gyártóközpont mellé. Az értéklánc bővítéséhez szükség van új gépekre is. A raktárat automatizálnánk, miközben az egész termelést és vezetést teljesen informatikai alapokra helyeznénk.

Nagyobb hozzáadott értékű termékek előállítására készül a nagy múltú cég
Fotó: Kallus György

Mindez mennyibe kerülne?

A mai gazdasági környezet kedvez a növekedésnek. Az Ipar 4.0 program, a Darányi Ignác-terv pont az olyan cégek kiugrási lehetőségét támogatja, mint a miénk. Támogatással nagyon gyorsan nemzetközi szinten is versenyképes vállalattá tudunk fejlődni. Mintegy 15 millió eurós, tehát 4-5 milliárd forintos fejlesztésben gondolkodunk, amelyet kombinált finanszírozással megvalósíthatunk kettő-öt éven belül. Emellett tervezzük a dolgozóink képzését, és hosszú távú együttműködésre készülünk a Széchenyi István Egyetemmel.

Eddig hogyan bővítették a gyártást?

Ez a cég tavaly még csak kapcsolókat gyártott. Azóta magasabb hozzáadott értékű termékeket is előállítunk, egy kicsit diverzifikáljuk a tevékenységünket. Egy gázszivárgást figyelő készüléket fejlesztettünk ki, és már megrendelésre gyártjuk.

A dolgozói létszámban milyen változások történtek, illetve milyeneket terveznek?

Az átvett cég nagyjából hatvanfős volt, a létszám azóta bővül. Természetesen munkatársainkat támogatjuk, ha szeretnék képezni magukat, már készül egy képzési pályázat benyújtásához szükséges projekt anyaga. További kollégákat is szeretnénk felvenni, és tart a bérek felzárkóztatása is.

Melyek a hosszú távú céljaik?

Szeretnénk két-három telephellyel rendelkező, ötszáz fős céggé válni, amely modern gyártási kultúrával, diverzifikált termékportfólióval rendelkezik. Ma a termékeinknek csak a 20 százalékát értékesítjük külpiacon, az arányt legalább 50 százalékosra kívánjuk emelni. Az éves árbevételünket is erősen növelnénk, a pozitív irány már most látható. Továbbra is kiváló minőségű, hosszú ideig jól működő termékeket szeretnénk gyártani.

hozzáadott érték Ganz KK fejlesztés
Kapcsolódó cikkek