Cégvilág

Végre megszólalt Zuckerberg

Többnapos hallgatás után saját közösségi oldalán üzent a Facebook tulajdonosa a napok óta tartó Cambridge Analytica-ügy kapcsán.

Szeretném kifejteni a véleményemet a kialakult helyzetről és felvázolni a jövő biztonsági fejlesztéseit, amit a Cambridge Analytica-ügy von maga után – írja Mark Zuckerberg. A Facebook alapítójának írásából kiderül, hogy már sok évvel ezelőtt megtettek mindent adataink védelmében, ám úgy tűnik mégis volt rés a pajzson, és hibáztak.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója
Forrás: AFP

Zuckerberg beszámolt róla, hogy gyakorlatilag a múlt heti sajtóból tudták meg, hogy a Cambridge Analityca (CA) nagy valószínűséggel átverte őket és mégsem törölték az adatokat. Ennek következményekét azonnal kitiltották az érintett cégeket és azok felhasználóit is a Facebookról (FB). Most külsős céggel ellenőriztetik, hogy a CA valóban igazat mondott-e annak idején az adatok törlésével kapcsolatban, az érintett fél pedig beleegyezett az igazságügyi ellenőrzésbe.

Zuckerberg legnagyobb fájdalma ugyanakkor, hogy ez az eset nem csak a FB és a CA közti bizalomról szólt, hanem a FB és az emberek kapcsolatáról is, mivel a felhasználók joggal várták el, hogy Zuckerberg közösségi oldala feltétlen megvédi személyes adataikat. A Facebook vezére szerint ezt a bizalmi törést mindenképp helyre kell állítani.

Ennek fényében a következő lépéseket teszik meg:

  • Megvizsgálják az összes olyan alkalmazást, amelyek nagy mennyiségű információhoz jutottak, mielőtt a Fb megváltoztatta a platformját.
  • Teljes körűen ellenőrzik az összes gyanús tevékenységet végző appot.
  • Kitiltanak minden olyan fejlesztőt, aki nem egyezik bele az alapos ellenőrzésbe.
  • Amennyiben olyan fejlesztőket találnak, akik valaha visszaéltek az adatokkal, kitiltják őket és az érintett felhasználókat azonnali hatállyal értesítik a a visszaélésről. Ez a Kogan-féle áldozatokra is vonatkozik.
  • Korlátozzák a fejlesztők adat hozzáférési lehetőségeit
  • Végezetül Zuckerberg elmondja, mivel ő a Facebook alapítója, úgy érzi a felelősség is őt terheli.

    Így fejlődött a két cég kapcsolata

    2007 – megjelenik a FB Platform, amelynek célja, hogy egyre több alkalmazásba lehessen belépni Facebookkal, így egyre több applikáció lesz közösségi.

    2013 – A Cambridge University kutatója – Aleksandr Kogan – készített egy személyiségi kvíz teszt alkalmazást, amint több mint 300 ezren raktak fel telefonjukra, így a cég hozzáfért a felhasználók és azok ismerőseinek személyes adataihoz. A CA így gyűjtötte össze több millió ember adatait.

    2014 – Bejelentik, hogy a visszaélésekre lehetőséget applikációk miatt drasztikusan megváltoztatják az egész platformot. A szigorítás azt jelentette, hogy a Kogan-féle alkalmazások kizárólag abban az esetben jutnak hozzá barátaink profiljához, ha ők is telepítették a programot, valamint előtte megtörtént az egyeztetés a Facebookkal.

    2015 – Zuckerbergék megtudják a The Guardian újságírójától, hogy Kogan megosztotta a felhasználók adatait a CA-val. Mivel ez totálisan szembe megy a FB szabályaival, azonnal letiltották Kogan alkalmazását és követelték, hogy azonnal töröljék az információkat, majd ezeket hivatalos dokumentummal is igazolják. Ez meg is történt.

     

    adatlopás Facebook cambridge analityca Mark Zuckerberg
    Kapcsolódó cikkek