Cégvilág

A YouTube is ráfizethet az adatkezelési jogsértésekre

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság fog dönteni annak a beadványnak az ügyében, amely azzal vádolja a YouTube-ot, hogy megsértette az amerikai gyermekvédelmi törvényt – írja a CNBC.

Több mint 20 fogyasztói és adatvédelmi csoport társasága közösen nyújtott be beadványt az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (Federal Trade Commission – FTC) hétfőn, amelyben azzal vádolják a Google videós platformját, hogy sérti az amerikai gyermekvédelmi törvényt, mivel személyes adatokat gyűjt a 13 éven aluliakról – közölte a CNBC.

A jogérvényesítésre létrejött társaság felszólította a Google-t, hogy változtassa meg a gyerekeknek szánt tartalmak összeállításának a módját, és követeli, hogy

a YouTube több milliárd dolláros bírságot fizessen, mivel szerintük hasznot húzott az adatgyűjtésből.

Forrás: Gili Yaari/NurPhoto/AFP

A társaság azt állítja, hogy a Google gyűjti a 13 év alatti gyermekek telefonszámát, a tartózkodási helyét, majd nyomon követi tevékenységüket a webhelyeken és végül célzott hirdetéseket küldenek nekik anélkül, hogy előbb szülői beleegyezést szereznének minderre, pedig ez a gyermekek online adatvédelmére vonatkozó törvény (Children's Online Privacy Protection Act – COPPA) szerint kötelező lenne.

A Google a vádakra kijelentette, hogy a panaszt még nem kapta meg, de ettől függetlenül a gyerekek és a családok védelme a cégnél mindig is prioritás volt.

Akár 2,7 millió európai Facebook-felhasználó személyes adatait is megoszthatták szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel – tudatta április 2-án az Európai Bizottság.

 

adatkezelés gyermekvédelem Google youtube
Kapcsolódó cikkek