Cégvilág

Áfás véghajrában a lakásépítési piac

A tervezettnél később indítja el két belvárosi lakóházának építését a legnagyobbak között jegyzett Cordia, amely a többi fejlesztőhöz hasonlóan számos problémával szembesül a kedvezményes áfáért véghajrázó újlakás-piacon.

Felfüggesztette két pesti lakásprojektje értékesítését nem­rég az egyik piacvezető fővárosi lakásépítő cég, a Cordia Zrt. – értesült piaci körökből a Világgazdaság. Érdeklődésünkre Földi Tibor, a jelenleg is közel kétezer lakást építő cég vezérigazgatója megerősítette, hogy valóban, még az előszerződések megkötése előtt döntés született a Grand’Or és a Centropolitan néven beharangozott belvárosi projektjeik módosításáról. A regisztrációs szerződéssel rendelkező ügyfeleiket erről éppen a napokban értesítik.

A lakásukat előre készpénzben kifizetők még az olcsóbb áfát fizethetik, de komoly a veszély
Fotó: Kallus György

Az építési engedélyezési folyamat során – több szomszéddal övezett belvárosi foghíjtelkekről van szó – számos ponton meg kellett változtatni az eredeti terveket, aminek következtében az átadási határidő és az alaprajzok is módosultak. Az csak most derül ki, hogy az új feltételekkel hányan kötnek előszerződést, ráadásul az is biztos, hogy a nemrég indult Marina Life és a Sasad II. ütemhez hasonlóan már csak 2020-as átadást vállalnak, azon belül is legkorábban második negyedévit, miután a kivitelezői kapacitáshiány következtében általánosan 20 hónapról 24-26 hónapra nőtt a 130-150 lakásos házak építésének átlagos időtartama.

A szakemberhiány mellékhatásaként felhígult a szakma, ezért a korábbiaknál gyakrabban szükségessé váló utólagos javítások miatt is nagyobb csúszásokkal kell számolni – érzékeltette a fejlesztők nehézségeit Földi Tibor. Mivel a kedvezményes áfa miatt mindenki megpróbál beférni a 2020 előtti átadási határidőbe, a gondok nemcsak a kivitelezői, hanem már az engedélyezési oldalon jelentkeznek, a csúcsra járatott hivatalokban meghosszabbodott és bonyolultabbá vált az ügyintézés.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

áfa lakásépítés Cordia
Kapcsolódó cikkek