Cégvilág

Az agrártámogatásokkal a fogyasztók is jól járnak

Legalább egymillió mezőgazdasági termelő, alkalmazott és hozzátartozó megélhetése függ részben vagy egészben az agrártámogatásoktól, ezért rendkívül fontos, hogy annak jelenlegi szintje 2020 után is megmaradjon – fejtette ki Fazekas Sándor a köztévé és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az uniós és a nemzeti támogatásoknak köszönhetően 2010 óta az élelmiszergazdaságban mintegy 72 ezer új munkahely jött létre, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyre több családnak nyújt biztonságos megélhetést – mondta a földművelésügyi miniszter.

Bár a támogatásokat a gazdák kapják, annak haszonélvezői maguk a vásárlók, akik így egészséges, jó minőségű, biztonságos élelmiszerhez juthatnak méltányos áron

– fogalmazott az agrártárca vezetője.

Fotó: MTI/Oláh Tibor

Fazekas Sándor hangsúlyozta: nekünk az az érdekünk, hogy az agrárpolitikája kellő pénzügyi háttérrel rendelkezzen. Ismert, hogy Nagy-Britannia kiválásával csökkentek a források, ezért Magyarország az elsők között vállalta azt, hogy megemeli tagállami befizetését.

Emellett az is fontos, hogy azokat a forrásokat, amelyek a gazdáknak járnak, az Unió ne csoportosítsa át más célra. Magyarország aktív agrárdiplomáciával küzd azért, hogy az agrártámogatások szintje megmaradjon.

Jelenleg a 2020 utáni közös agrárpolitika jogi kereteinek kialakítása zajlik, ami befolyásolja az támogatások nagyságát is. A dokumentumba sikerült beépíteni a januárban Budapesten elfogadott V4 nyilatkozatban foglaltakat.

élelmiszergazdaság mezőgazdasági támogatás Fazekas Sándor agrárpolitika
Kapcsolódó cikkek