Cégvilág

Csak a forráshiány áll a növekedés útjában

A hazai orvos­ipari vállalatok közül a Dispomedicor Zrt. is forráshiánnyal küzd – mondta a Világgazdaságnak Nagy Antal a cég vezérigazgatója. Négymilliárdos árbevétele négy év alatt jelentősen csökkent a működéshez szükséges forgóeszköz hiányában. Ugyanakkor az uniós pályázatoknál a Dispomedicor hívta fel a kormány figyelmét egy szakmai hibára, ami meghallgatásra is talált.

A Dispomedicor exportja 2014-ben még 8 millió euró (2,4 milliárd forint) volt. Mi az oka a jelentős visszaesésnek?

Tavaly 300 milliárd forint exportjuk volt a magyar orvostechnikai eszközöket gyártó vállalatoknak, ebből mi közel félmilliárd forint értékben exportáltunk. Megítélésünk szerint a Dispomedicor esetében 2014 után nem érdemes nézni az eredményeket, mert azok egy elhibázott banki finanszírozási struktúra következményei. A társaság kronologikusan forgóeszköz-hiányos állapotban van, és a kitörési pont a beruházások beindításában, kiaknázásában rejlik. Négy évvel ezelőtt az és az 50-50 százalékban járult hozzá a cég pénzügyi eredményéhez, 2017-ben az árbevételünknek már 75 százaléka származott belföldről. Jól látszik, hogy a forráshiány leghamarabb az exportot érinti kedvezőtlenül, holott a nemzetgazdaság szempontjából talán ez a legértékesebb része a cégek működésének, a foglalkoztatáson és az adófizetésen túl. Most a vállalat vezetése azon dolgozik, hogy a már megvalósult beruházásokhoz mérten a termeléshez kapcsolódó forgóeszköz-ellátás is helyreálljon.

Hány üzeme van a Dispomedicor csoportnak?

Magyarországon huszonhárom egységünk van, egy üzemet pedig Egyiptomban hoztunk létre. A termékek tervezésétől a termékeket előállító gépek tervezéséig nagyon komplex munkát végzünk. Erre a hazai orvostechnikai eszköziparon belül csupán két-három cég képes. A Magyar Termék nagydíjas biztonságitű-családunk tízéves fejlesztés eredményeként jött létre. Természetesen továbbra is folyamatosan végzünk innovatív fejlesztéseket. Egyébként a Dispomedicor Zrt. az elmúlt öt évben 3,1 milliárd forintot fektetett be, és beruházásonként 10-15 munkahelyet hozott létre. Egyiptomban is csaknem huszonöt munkahelyet teremtettünk.

Nagy Antal: öt év alatt 3,1 milliárdot fektetett be a Dispomedicor
Forrás: VG/Földi D. Attila

A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderül, hogy a bankok 250 milliárd forint körüli összegben kötöttek hitelszerződéseket kkv-kkal a tavalyi év második, harmadik negyedévében. Önök kaptak hitelt?

Mi már nem beruházásokban gondolkodunk, hanem a működéshez szükséges, a vállalati mérethez illeszkedő egészséges forgóeszközkeretet hiányoljuk. Nem mindegy tehát, hogy ezek a hitelek beruházási vagy forgóeszközcélúak voltak-e. Ahhoz, hogy a nagy beruházások költségeit kitermeljük, számottevő forgalombővülésre van szükség, a forgalombővülést pedig csak megemelt forgóeszköz-hitelkerettel lehet elérni. Sajnos ez nekünk nem állt rendelkezésünkre. Az, hogy a cégem az utóbbi három évben életben maradt, szinte a csodával határos. Az egyiptomi projekt késett a forradalom miatt, a magyar beruházások pedig egy technikai akadály következtében akadtak el, de végül mindegyik projekt elkészült 2014 végére. Ennélfogva azonban négy fejlesztés egyszerre robbant be. Mindezt a főfinanszírozó bankunk beírta a minősítési szoftverébe, amely így túlzott kockázatot jelzett – ez alapján hozta meg a számunkra kedvezőtlen döntést. Gyakorlatilag 2015 óta szenvedünk nagyobb mértékben forráshiánytól. Ma már látjuk a kivezető utat, de ehhez a bankok együttműködésére is szükség van, hisz rendkívül jelentős vagyonról van szó, és forgóeszköz híján csak lassan lehet beindítani a termelést.

Tavaly kilencvenmilliárd forintra rúgott az egészségügyi közbeszerzések értéke. A Dispomedicor ebből mekkora szeletet hasított ki?

Az elmúlt évben körülbelül 200-300 millió összértékben nyertünk a közbeszerzési eljárásokon. A legnagyobb hazai megrendelőink a Debreceni Egyetem és klinikái, valamint a Hungaropharma és a Phoenix Pharma, és semmiképp sem hagynám ki a Honvédkórházat. De azt is tudni kell, hogy információink szerint a kilencvenmilliárd forint szinte teljes mértékben többször használatos eszközökre, jellemzően diagnosztikai célú nagygépekre ment el.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

uniós pályázatok Magyar Nemzeti Bank egészségügyi közbeszerzések Nagy Antal Dispomedicor
Kapcsolódó cikkek