Cégvilág

Gond az utódlás megoldása

A Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központjának felmérése szerint a családi vállalkozások tulajdonosainak 80 százaléka azt szeretné, ha cégét a gyermekei vennék át, de e gyerekeknek csak a 20 százaléka vinné tovább a céget.

Az utódlás kérdése azért rendkívül időszerű, mert a legtöbb családi vállalkozást a rendszerváltás környékén alapították, így a 39 százalékuknál vagy tíz éven belül esedékes az utódlás, vagy az elmúlt öt évben már lezajlott az átadás. Nehéz helyzetben vannak ezek a cégek, mert a vezetőik olyan lépés előtt állnak, amelynek nincs hagyománya, bevált gyakorlata Magyarországon.

A kutatás szerint szintén nagy korlátozó tényező a siker. Hiába hoztak létre sikeres vállalkozást e cégek vezetői, mégis gyakran szembesülnek azzal, hogy már más úton kell továbbhaladniuk.

Forrás: Shutterstock

Szintén erős gátló tényező az úgynevezett pókhálómodell, azazhogy e jellemzően kis cégből nagyobbra nőtt vállalkozásoknál nem történt semmi olyasmi, amiről a vezető ne tudott volna. Ráadásul olyan paternalista rendszer alakult ki, ahol a gondoskodó vállalatvezető szerepébe a gyerekeknek nagyon nehéz belépniük. Külön konfliktusforrás, hogy a gyermek, aki próbálja átvenni a céget, általában nem ezt a pókhálómodellt kívánja alkalmazni, hanem hatékonyabb szervezeti struktúrában képzeli el az irányítást, ahogy azt az üzleti könyvekből megtanulta célirányos iskoláztatása során.

A kutatás szerint a szavak szintjén nagy a cégvezetők bizalma a gyerekük iránt, közben gyakran nem adnak nekik tulajdonrészt. Pedig az elengedés erős jele, ha 5-10 százalékonként átíratják a gyermekükre a céget, és valóban megindul az utódlás.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

bge utódlás Budapest LAB családi vállalkozás
Kapcsolódó cikkek