Cégvilág

A klinikai vizsgálatokért lobbiznak

Veszélybe sodorhatja hazánk klinikai vizsgálatok területén betöltött előkelő helyét az, ha nem történnek konkrét intézkedések – mondta lapunknak Holchacker Péter, az AIPM igazgatója. Az utóbbi években nemcsak az Európai Unióban, hanem Ma­gyar­országon is csökkent a klinikai vizsgálatok száma.

Fontos lenne, hogy hazánk a klinikai vizsgálatok számát tekintve továbbra is az élmezőnyhöz tartozzon – mondta a Világgazdaság kérdésére Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. A Magyarországon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok döntő többsége az innovatív gyártók megbízásából indul, s ezek évente csaknem százmilliárd forint hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak – mondta az igazgató.

Nem véletlenül szerepel az AIPM új javaslatai között, hogy a gyógyszeripart érintő különadókat mérsékelni kellene, továbbá fontos lenne, hogy hazánk klinikai kutatásokban betöltött európai vezető szerepét megvédendő konkrét intézkedések történjenek. Holchacker Péter szerint a gyógyszeripari szereplők az elmúlt két ciklusban közel ötszázmilliárd forintot fizettek be ágazati különadóként a magyar költségvetésbe.

Szükség lenne a klinikai vizsgálatok hatékonyabb megszervezésére, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentésére, valamint egységes adatbázis létrehozására, és egy képzési rendszerre is

– mondta az AIPM igazgatója.

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi években az Európai Unióban és Magyarországon is csökkent a klinikai vizsgálatok száma. Idehaza tavaly 324 új klinikai vizsgálatot végeztek, ami negyvennel kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adataiból. A futó klinikai vizsgálatok számát tekintve még elsők vagyunk a régiós mezőnyben, de az új klinikai vizsgálatok terén már Lengyelország vezet. A hazai vizsgálatok 60-80 százaléka első és második fázisú, ebből tavaly 270 zajlott az egyetemi klinikákon és a kórházakban.

Egy gyógyszer kifejlesztése akár két évtizedig is eltarthat, s akár kétmilliárd dollárba (körülbelül 540 milliárd forintba) is kerülhet. Ötezer gyógyszerjelöltből jó, ha átlagosan száz különböző molekula jut vizsgálati szakaszba; ebből átlagosan egy gyógyszer kerül végül a patikák polcaira vagy klinikai felhasználásra.

„A gyógyszerfejlesztés világszer­te szigorúan szabályozott engedélyeztetési folyamat, aminek célja, hogy a legnagyobb biztonságban lehessen megtalálni a korábbiaknál hatékonyabb legújabb terápiákat” – mondta Ba­rótfi Szabolcs, az MSD Pharma Hungary Kft. klinikai kutatási osztályának igazgatója.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Holchacker Péter OGYÉI MSD egészségügy klinikai vizsgálatok
Kapcsolódó cikkek