Cégvilág

Az ABB elektromos töltőit telepítik az USA-ban

Az USA 10 éves, nagyszabású projektje keretében az ABB nagy teljesítményű Terra HP elektromosjármű-töltőit telepítik az amerikai autópályák mentén – jelentette be a társaság.

Az ABB töltőit, amelyek a legnagyobb kapacitású akkumulátorokat is kevesebb mint 15 perc alatt képesek feltölteni, az Electrify America választotta ki a projekt megvalósításához. Az Electrify America azt tervezi, hogy töltőállomások százait telepíti 17 nagyvárosba, azok agglomerációs övezetébe, illetve számos, az USA-t átszelő közlekedési folyosó mentén.

Az Electrify America tapasztalt partnerek bevonásával olyan nagy teljesítményű töltési technológiákat telepít, amelyek egyformán képesek kiszolgálni napjaink akkumulátoros járműveit és a nagy kapacitású akkumulátorok következő generációjával felszerelt járműveket

– nyilatkozta Seth Cutler, az Electrify America főmérnöke.

Az ABB töltőállomása
Forrás: Julian Stratenschulte/dpa/AFP

Tavaly közel 200 000 Elektromos járművet (EV) értékesítettek az USA-ban, azonban a töltési infrastruktúra eddig nem tartott lépést az e-járművek számának bővülésével, így szinte gátjává vált az EV-k további, gyors térnyerésének.

A potenciális vevőkör egy része számára a hatótávval kapcsolatos aggály továbbra is olyan tényezőnek számít, ami miatt gyakran elállnak az elektromos autó megvásárlásától.

Az ABB Terra HP eloszlatja ezeket az aggályokat. A maximum 350 kW teljesítményű Terra HP egy benzines jármű tankolásához szükséges idő alatt annyira fel tudja tölteni egy EV akkumulátorát, ami közel 320 kilométeres hatótávot biztosít a jármű részére.

Az Electrify America azt tervezi, hogy az autópályák mentén legalább 120 mérföldenként (195 kilométerenként) telepít majd töltőket, így az e-járművek vezetői biztosak lehetnek benne, hogy mindig elérik majd a kitűzött úti céljukat.

Az ABB termékportfóliójában megtalálhatók az elektromos autók, buszok és teherautók töltési technológiái, illetve hajók, vasúti járművek és drótkötélpályák elektromos hajtási megoldásai. A világ 60 országában kiépített több mint 6 500 DC villámtöltő állomásával az ABB világszinten is vezető szerepet játszik a web-re csatlakozó DC villámtöltési technológia terén.

Az ABB e-mobilitásban kivívott vezető szerepét jelzi a Formula-E-vel, a Nemzetközi Automobil Szövetség által szabályozott, teljesen elektromos hajtású autók számára rendezett versenysorozattal kötött partneri együttműködése is.

Az ABB magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

Euró milliárdokat ölne az elektromos autókba Németország

A német járműiparnak rengeteg pénzt kell befektetnie az elektromos autók gyártásába és az akkumulátorok fejlesztésébe, mert csak így maradhat versenyképes az ágazat – április 16-án a német gazdasági miniszter.

 

ABB Terra HP év Elekctrify America elektromos töltőállomás Formula E
Kapcsolódó cikkek