Cégvilág

Az ipari automatizálásban is beveti a mesterséges intelligenciát a Rockwell

Óriási lehetőségeket kínál a gyártó cégek számára is a digitális forradalom – mondta el a Világgazdaságnak adott interjúban Neil Enright, a világ legnagyobb ipari automatizálással és informatikával foglalkozó cége, a Rockwell Automation regionális alelnöke, aki beszélt arról is, hogyan hasznosítanák a mesterséges intelligenciát.

A digitális forradalom kihívást jelent a termelő cégek számára is. Mik a tapasztalatai, hogyan viszonyulnak a legújabb technológiákhoz?

Valóban számottevő átalakulásnak lehetünk tanúi az iparban, amelynek az a célja, hogy hasznosítsák a legújabb technológiákat, növelve a termelékenységet a gyártásban. Úgy gondolom, hogy ez a kihívások mellett óriási lehetőségeket is kínál. Ráadásul nem csupán a gyártással foglalkozó cégek számára, hanem a beszállítóiknak, valamint az új technológiai megoldásokat fejlesztő vállalkozásoknak is.

Korábban sokszor lehetett azt hallani, hogy az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában jóval gyorsabban vezetik be az újításokat, mint például Kelet-Közép-Európában. Ez még most is így van a gyártásban?

Ma már inkább az egyes iparágak között látunk különbségeket. A nagy méretű, több országban számos telephelyen dolgozó cégek lényegében mindenhol ugyanazokat az elveket és eljárásokat alkalmazzák. Érdekes módon globális szinten azt tapasztaljuk, hogy a kis- és középvállalatok meglepően agilisan reagálnak a lehetőségekre, amelyeket az új technológiák kínálnak. Azt gondolom, Magyarországon is hasonló a helyzet, s a vállalkozások gyors ütemben adoptálják a számukra elérhető megoldásokat és technológiákat, hogy a versenyképességüket növeljék.

Rengeteget beszélünk napjainkban az újabb ipari forradalomról. Hogyan érdemes elkezdeni egy gyártó cégnél a modernizációt?

Ha belegondolunk, minden korábbi ipari forradalom egy utazás volt a szolid kezdetektől a rengeteg újításig. Nem hiszem, hogy a hálózatba kapcsolt vállalkozások felé való elmozdulás lényegesen különbözne a korábbi szakaszoktól. Mérettől függetlenül minden cégnek keményen kell dolgoznia azon, hogy képes legyen talpon maradni. A Rockwell a világ legnagyobb, kizárólag ipari automatizációval foglalkozó vállalkozása, így természetesen egyedülálló tapasztalatokkal rendelkezünk arról, hogy milyen ez a folyamat. Mi is szorosan együttműködünk a partnereinkkel, és azt kell megértenie mindenkinek, hogy az összefogás sokkal eredményesebb, mint ha elkülönülve próbálnánk boldogulni.

Magyarországon kik tartoznak az ügyfeleik közé?

Konkrét projekteket sajnos nem említhetek, de nagyon aktívak vagyunk az autóiparban.

Neil Enright, a Rockwell Automation regionális alelnöke
Fotó: VG

Mik a tapasztalatok, melyek az automatizáció legnagyobb előnyei?

Az, hogy milyen előnnyel jár egy ilyen fejlesztés, leginkább attól függ, hogy mit akar elérni az ügyfél. Ám egyértelmű például az autóiparban az általános teljesítményjavulás, a megnövelt termelékenység és a kevesebb állásidő. Más ágazatban viszont könnyen előfordulhat, hogy inkább a minőség javítása vagy a termelési folyamat nyomon követhetőségének fejlesztése a cél. Ezért is fontos az együttműködés a partnerekkel, megoldásszállítóként meg kell értenünk az üzletüket, a céljaikat, együtt pedig fel tudjuk mérni, hogy mit érhetnek el az automatizációval.

A Rockwell, Project Sherlock néven, elindított egy mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására fókuszáló fejlesztést. Hol tart most ez a projekt?

Valóban több olyan technológiánk akad, amely az MI alkalmazására is épül, most ezek tesztfázisban vannak a kereskedelmi bevezetés előtt. A legtöbben tudják, hogy olyan korban élünk, amikor rengeteg adat érhető el, a termelésben például már a gépek szintjén is sok információhoz juthatunk. Az igazán nagy trükk az, hogy mit kezdünk ezekkel az adatokkal, hogyan prezentáljuk őket a felhasználók, a gyártási rendszerek működtetői felé úgy, hogy számukra könnyen értelmezhető, jól hasznosítható információvá álljanak össze, ráadásul mindezt gyorsan. A Project Sherlock keretében olyan megoldásokon dolgozunk, amelyek ezt lehetővé teszik.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

automatizálás Rockwell Automation Neil Enright
Kapcsolódó cikkek