Cégvilág

Belebukott a cég a botrányba

A vádak szerint a vállalat 87 millió Facebook-felhasználó adataihoz fért hozzá.

Nem szüntetik meg a Cambridge Analytica elleni nyomozást azt követően sem, hogy a politikai elemző és tanácsadó cég, illetve brit anyavállalata, az SCL Elections Ltd. az összes irodáját bezárja – szögezték le a vizsgálóbiztosok.

A Cambridge Analytica és az SCL Group nem törölheti a dokumentált adatait a bezárással. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem azért húzzák le a rólót a vállalatok, hogy elkerüljék az ellenük felmerült vádakkal kapcsolatos szigorú vizsgálatot

– idézi Damian Collinst, a kulturális, médiaügyi és sportminisztérium különbizottságának elnökét a BBC.

A Cambridge Analytica 87 millió Facebook-felhasználó adataival élhetett vissza
Forrás: AFP

A Cambridge Analytica számára a lejtmenet az adatkezelési botrány kirobbanásával kezdődött el: a vádak szerint a vállalat 87 millió Facebook-felhasználó adataihoz fért hozzá. Az így megszerzett információk mentén kialakított, célzott kampánystratégia pedig három amerikai államban billenthette át Donald Trump javára a mérleg nyelvét a 2016-os elnökválasztáson.

Az elmúlt hónapok során a Cambridge Analytica ellen számos megalapozatlan vádat hoztak fel. A média ostroma jóformán az összes ügyfelet és támogatót elüldözte a cégtől, ennek eredményeképp pedig eldőlt, az üzlet már nem életképes

– olvasható a vállalat közleményében.

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg már ígéretet tett az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, hogy mindent megtesznek a felhasználói adatok védelme érdekében.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

adatvédelmi botrány Cambridge Analytica Facebook
Kapcsolódó cikkek