Cégvilág

Még könnyebben juthatnak hitelhez az innovatív kkv-k

Az Európai Beruházási Alap és az UniCredit megállapodást írt alá az InnovFin kkv-garanciakeret bővítéséről, amely finanszírozási hozzáférést biztosít innovatív kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint kisméretű, közepes tőkeerejű vállalkozásoknak nyolc országban.

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit közötti új megállapodás lehetővé teszi az UniCredit számára, hogy bankjai és lízingcégei révén további 340 millió eurós finanszírozást kínáljon innovatív vállalatoknak Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Szerbiában.

Az eredeti 160 millió eurós hitelkeretösszeget beleértve a kkv-k és a közepes tőkeerejű vállalkozások a fent említett országokban már összesen félmilliárd eurónyi hitelkerethez juthatnak hozzá.

A tranzakció a Horizon 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogram és az európai beruházási terv alappillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) támogatását élvezi.

Forrás: Marco Bertorello/AFP

A Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában működő bankok az EIF által a Horizon 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogramja alapján nyújtott garancia támogatását élvezik, míg Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában az EFSI keretében nyújtják a garanciát.

Az InnovFin kkv-garanciakeret a Horizon 2020 program által támogatott „Uniós InnovFin finanszírozás innovátoroknak„ kezdeményezés keretében jött létre, 25 000 euró és 7,5 millió euró közötti hitelekre nyújt garanciát és viszontgaranciát, hogy ezáltal segítse elő az innovatív kis- és közepes vállalatok, valamint a kisméretű, közepes tőkeerejű, maximum 499 főt foglalkozató vállalkozások hitelhez jutását.

A garanciakeretet az EIF kezeli, és pénzügyi közvetítőkön – bankokon és más pénzügyi intézményeken – keresztül teszi elérhetővé az EU-tagállamokban és a társult országokban. A garanciakeret révén a pénzügyi közvetítőknek az EIF nyújt garanciát a bevont hitelekből keletkező veszteségeik arányos részére.

Innováció: többféle pályázat közül választhatnak a cégek

Innovációs projektekre továbbra is több forrásból nyerhetnek el a támogatást a magyar vállalkozások – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal április 23-án.

 

innovatív kkv-ék horizon 2020 viszontgarancia UniCredit Európai Befektetési Alap InnovFin kkv-garanciakeret pénzügyi közvetítők
Kapcsolódó cikkek