Cégvilág

Közösen készülnek a jövőre az Infrastruktúra Szövetség tagjai

Kutatásokkal, ágazati elemzésekkel, valamint szakmai konzultációkkal támogatnák az ágazati stratégiaalkotást és a szabályozói döntéshozatalt.

Folyamatosan növekszik a lakosság és a gazdasági szereplők infrastruktúrával kapcsolatos igénye, ezek kielégítéséhez átfogó és költséges fejlesztésekre van szükség, amelyek hosszú távon is fenntarthatók. Elvárás lenne, hogy rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a következő évtizedek változásaihoz, ám olyan tempóban felgyorsult a fejlődés, hogy megjósolni sem lehet, tíz-húsz év múlva milyen igényeknek kell majd megfelelni. A jövő kihívásaira viszont készülni kell.

Ennek érdekében a magyarországi vezetékes infrastruktúra ágazatának több társasága (E.ON, MVM, Magyar Víziközmű Szövetség, Telenor, NKM és a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda) létrehozta az Infrastruktúra Szövetséget.

A szervezet kutatásokkal, ágazati elemzésekkel, valamint szakmai konzultációkkal szeretné támogatni az ágazati stratégiaalkotást és a szabályozói döntéshozatalt.

Faludi Zoltán, a szövetség elnöke, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda vezetője elmondta, hogy nem ágazati lobbiként szeretnének működni. Céljuk, hogy a hazai infrastruktúra-ágazat (energia, vízi közmű, távközlés, későbbiekben közút, vasút) számára közös, jövőorientált fórumot hozzanak létre, amely műhelymunka keretében, információkat elemezve a jövőre vonatkozó kilátásokat és lehetőségeket dolgoz ki. Kihívás, hogy a mostani fizikai rendszerek miként kapcsolódnak majd össze a smart megoldásokkal.

Fekete Csaba, az MVM stratégiai és szabályozói kapcsolatokért felelős igazgatója szerint az infrastruktúrák versenyezni fognak a fogyasztókért, akik a lehető legkisebb költségért a legjobb szolgáltatást szeretnék. Az energetikát is elérte az a forradalom, amely az informatikában már egy ideje zajlik.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

infrastruktúra szövetség infrastruktúra
Kapcsolódó cikkek