Cégvilág

Lefoglalhatják a Gazprom egyes európai eszközeit

A Naftogaz behajtatná a Gazpromon azt a pénzt, amelynek kifizetését – a stockholmi bíróság döntése ellenére – hiába várja a társaságtól. Az ukrán gázcég az orosz adóssága fejében akár az Északi Áramlat II. részvényeit is átvenné, más értékes európai Gazprom-eszközök mellett.

Az ukrán állami Naftogaz jogi lépéseket kezdeményezett Svájcban, Nagy-Britanniában és Hollandiában a Gazprom egyes európai eszközei, részvényei lefoglalása, megszerzése érdekében. Az utasítást az ukrán elnök adta ki. Petro Porosenko a Facebook oldalán hangsúlyozta:

Az előbbi három ország csak a kezdet. A svájci hatóságok már megkezdték az intézkedéseket

– számolnak be orosz és ukrán hírügynökségek, nyugati hírforrások.

A Naftogaz a behajtással ahhoz a 2,6 milliárd dollárhoz kíván hozzájutni, amelynek kifizetésére a stockholmi választott bíróság február végén utasította a Gazpromot a két társaság közötti elszámolási viták bírságainak egyenlegeként, de amelyet az orosz fél nem fizetett ki. (A Gazprom a partnere által megrendelt, de át nem vett gáz megfizettetése és az alacsony tranzitdíj miatt lett volna köteles fizetni, utóbbi pedig a gázszerződés megsértéséért.)

Fotó: AFP/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa

A Gazprom a mostani eszköz-lefoglalási szándék kapcsán jelezte, hogy még nem kapott róla hivatalos értesítést, de amint kap, viszontpereket indít.

A Naftogaznak elvben Magyarországon is lehet célpontja, de itt kevés közvetlen és többségi Gazprom érdekeltség van. Ilyen lehet a Wiee gázkereskedő, esetleg az 50 százalék erejéig Gazprom ellenőrzésű, tétlen Déli Áramlat Zrt. Ám a 2,6 milliárd dollárt célszerűbb nagyobb tételekből összeszedni.

Porosenko lehetőségként az Északi Áramlat, és az Északi Áramlat II. részvényeit jelölte meg más, nagy likviditású eszközök mellett. Az Északi Áramlat II. svájci irodájához május 30-án már érkezett egy „részvénybefagyasztási utasítás a Gazprom tartozásai fejében” Jens Müller szóvivő szerint.

Időközben más európai Gazprom-érdekeltségeknél is megjelenhettek a helyi hatóságok emberei. Nem lenne meglepő, ha megkezdődne az érintett eszközök kimenekítése az EU-ból.

Az Északi Áramlat II. egyébként más okból is nehéz helyzetbe került.

Amerikai szankciókat kockáztatnak azok az európai cégek, amelyek részt vesznek a Washington szerint Ukrajna és az EU stratégiai érdekeit sértő Északi Áramlat 2 gázvezeték-projektben

– idézte a Bruxinfo az USA brüsszeli ideiglenes ügyvivőjét.

Az elmúlt napokban egy másik jelentős fordulat is beállt az orosz társaság tevékenysége kapcsán. A Gazprom vállalta, hogy az Európai Bizottság határozatának eleget téve lehetővé teszi a gáz szabad áramlását és versenyképes áron történő eladását az európai és közép-európai országokban. Előzőleg ugyanis – a bizottság korábbi megítélése szerint – megsértette az uniós trösztellenes szabályokat, amikor a Baltikum három országában, valamint Bulgáriában és Lengyelországban a piac által indokoltnál magasabb árat számolt fel. (Erre a stratégiája alapján módja lett volna Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is, de ezen országok nem szerepelnek a ténylegesen is magasabb árat fizető országok uniós listáján.)

A megállapodásnak köszönhetően a Gazprom mentesül a piaci erőfölénnyel való visszaélés miatti bírság alól, amelynek nagysága akár 6,8 milliárd euró is lehetett volna.

Északi Áramlat II. Naftogaz Ukrajna Oroszország gáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek