Cégvilág

Egyre többen érdeklődnek az ipari automatizálás iránt

A negyedik ipari forradalom Magyarországot is elérte: az automatizálás, a hajtástechnika és a megújuló energia területén elérhető ipari megoldások iránti érdeklődés több mint másfélszeresére nőtt hazánkban a tavalyi év azonos időszakához képest – derült ki a Táblázat.hu b2b online piactér legfrissebb felméréséből.

Az ipar 4.0 legfőbb jellemzője a virtuális és fizikai világ összekapcsolódása, ami a KPMG felmérése szerint az évtized végére 4 ezer milliárdos piacot jelent majd. A digitalizáció, az automatizáció és a big data együttes alkalmazása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egyre növekvő hatékonysággal termeljenek. Noha egyes elemzések szerint Magyarországra csak lassabban gyűrűzik be a folyamat és elsősorban a multicégeket és azok beszállítóit érinti, vannak arra mutató jelek, hogy a kisebb cégek is nyitnak az új megoldások felé – olvasható a közleményben.

Az automatizációval kapcsolatos ipari megoldások iránt több mint 80 százalékkal nőtt az érdeklődés hazánkban az idei év első felében 2017 első félévéhez képest

– derült ki a felméréséből. Az ipari beszerzésekre specializálódott online felületnek több mint 10 ezer regisztrált beszerzője van, 2017-ben 7,5 százalékkal, 14 milliárd forintra nőtt a Táblázat.hu-n bonyolított ajánlatkérések összértéke, amelyekből a legújabb felmérés szerint egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az automatizációval kapcsolatos ipari megoldások.

Az ipar 4.0 Magyarországon is megkerülhetetlen, hiszen rohamosan nő az érdeklődés az automatizálási megoldások iránt

– idézi a közlemény Solt Ádámot, a társaság ügyvezetőjét. „Olyannyira aktuális ez a trend, hogy júniusban új termékkategóriát kellett bevezetnünk az ipari automatizáláson belül, ez pedig a robottechnika volt. Itt főleg ipari robotokat gyártó, forgalmazó és robotrendszerek fejlesztését végző cégek termékei és szolgáltatásai szerepelnek” – közölte a cégvezető.

Az automatizációhoz szorosan kapcsolódó hajtástechnikai megoldások iránt is nőtt az érdeklődés: ezeknek a termékoldalaknak az online látogatottsága 70 százalékkal, 19 ezerre emelkedett az idei év első felében 2017. első félévéhez képest. A ipari hasznosítási megoldásai iránti érdeklődést vizsgálva idén júniusban 69 százalékos növekedést tapasztalt a cég a tavalyi év első félévéhez képest.

felmérés ipar 4.0 Táblázat.hu automatizáció
Kapcsolódó cikkek