Cégvilág

Spanyolország hatalmasat bukik a Bankián

A Bankia piaci értéke 9,62 milliárd euró, az állami részesedés 5,86 milliárd euróra tehető.

Bár a katalán függetlenségi törekvéseket övező feszültséget – egyelőre legalábbis – csillapította az új spanyol kormány kevésbé elzárkózó hozzáállása, más problémákkal is szembe kell még néznie Pedro Sánchez kabinetjének. Egyebek közt megoldást kell találnia arra is, miként valósítsák meg az ország negyedik legnagyobb pénzintézete, a Bankia privatizációját.

A hét regionális takarékbank egybeolvasztásával 2010-ben megalapított Bankia két évvel később kapott mentőövet Mariano Rajoy kormányától, az állam ekkor 45 százalékos tulajdonrészt szerzett a pénzintézetben, később pakettje 61 százalékosra duzzadt. A bankmentő akció költsége elérte a 20 milliárd eurót. Rajoy kabinetje az eredeti tervek szerint 2017 végéig adta volna el az állami Bankia-részesedést, ám végül 2019 decemberére módosították a határidőt.

A Bankia elnöke, José Ignacio Goirigolzarri arra intette a júniusban beiktatott Sánchez-kormányt, hogy

a Brüsszelnek tett ígéreteknek megfelelően ragaszkodjanak a privatizációs tervekhez, és ne halogassák a megvalósításukat, ez azonban nem könnyű feladat. A Bankia részvényárfolyama ugyanis az év eleje óta közel 30 százalékot esett.

Nem kis tételről van szó, hiszen a Bankia piaci értéke 9,62 milliárd euró, az állami részesedés 5,86 milliárd euróra tehető. Ekkora részesedésen többnyire jelentősebb diszkonttal tudnak túladni, s el kell érniük, hogy minél kevesebbet veszítsenek az üzleten.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Spanyolország privatizáció bankia
Kapcsolódó cikkek