Cégvilág

Nem várt eredményt produkált a CIB anyabankja

A vártnál nagyobb nyereséget termelt az Intesa Sanpaolo, Olaszország legnagyobb kereskedelmi bankja, a magyarországi CIB anyabankja a második negyedévben.

A Intesa Sanpaolo üzemi eredménye 1,88 százalékkal, 4 milliárd 604 millió euróra nőtt, míg működési költsége 5,4 százalékkal 2 milliárd 306 millió euróra süllyedt.

A bank adózott eredménye 927 millió euróra rúgott, ami meghaladja az egy évvel korábbi, a rendkívüli állami támogatás nélkül számított 837 millió eurós nyereséget. Elemzők 866 millió eurós profitot vártak az idei év második negyedéről.

Fotó: Marco Bertorello / AFP

A pénzintézet elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója 13,6 százalékra javult a három hónappal korábbi 13,4 százalékról.

Az idei első fél évben a bank üzemi eredménye 6,1 százalékkal 9 milliárd 416 millió euróra emelkedett, míg adózott eredménye 58,4 százalékkal 2 milliárd 179 millió euróra süllyedt. A tavalyi első fél év nyereségét azonban több mint 3,8 milliárd eurós egyszeri tételek növelték, köztük a Banca Popolare di Vicenza és a Veneto Banca eszközállományának átvételéért járó rendkívüli állami támogatás.

A bankvezetés értékelése szerint az első félévi eredmények jól tükrözik a csoport erősségeit, azaz a fenntartható nyereségességet és a szilárd tőkepozíciót, ami az ügyfélközpontú szemlélet mellett megvalósított vagyonkezelésre és biztosításokra épített, rugalmas és jól diverzifikált üzleti modellnek köszönhető. Az Intesa Sanpaolo eddig terv szerint teljesítette a 2018-2021-es időszak üzleti tervében kitűzött célokat, nettó eredménye idén várhatóan meghaladja a tavalyi 3,8 milliárd eurót.

Bank Intesa Sanpaolo
Kapcsolódó cikkek