Cégvilág

Az egekig srófolták fel a Sky árát

Ruper Murdoch médiamogul vereségével zárult az európai piacvezető fizetős tévétársaságért, a brit Sky csoportért vívott maratoni küzdelem. A Comcast több mint kétszeres árat fizet a papírjaikat végig megtartó részvényeseknek. Még Murdochnak is.

Nem ünneplik túlságosan magukat a Comcast részvényesei, hogy ők jöttek ki győztesen a Twenty-First Century Foxszal a brit Sky tévétársaság feletti irányításért vívott, hét hónapja tartó harcban. Az amerikai kábelszolgáltató óriás árfolyama 2,5 százalékot zuhant a hét végén rendezett egynapos aukció eredményhirdetése után, jelezve azt a befektetői aggodalmat, hogy jóval áron felüli összegért vásárolják be magukat Európa legnagyobb fizetős tévétársaságába.

A Sky árfolyama hétfőn 9 százalékkal tört ki, elérve napközben a liciten nyertes 17,28 fontot is, megkoronázva ezzel a maratoni, 2016 decembere óta tartó ralit.

Akkor tette meg ugyanis első, részvényenként 10,75 fontos ajánlatát az ausztrál-amerikai Rupert Murdoch médiamágnás érdekeltségében lévő Fox médiatársaság a még nem a birtokában lévő 61 százalékos Sky-pakettre.

A Comcast csak remélheti, hogy valóban az égbe jut a felvásárlással
Fotó: AFP/Ben Stansall

Viszonylag egyszerű volt a képlet, hisz már az első készpénzes ajánlat is gáláns volt, 40 százalékos prémiummal kecsegtette a részvényeseket, miközben a Sky csoportot 18,5 milliárd fontra értékelte.

Közbelépett viszont a szigetország versenyhatósága, amely szerint a felvásárlással olyan súlyú médiahatalom összpontosult volna Rupert Murdoch kezében, amely nem kívánatos a kiegyensúlyozott és sokszínű tájékoztatáshoz ragaszkodó britek számára. Úgy vélték, már az is veszélyes mértékű, hogy a hírfogyasztók harmada táplálkozik közvetlenül a Murdochhoz kötődő médiaforrásokból (The Sun, The Times stb.).

Az üzletember végül belement a Sky hírcsatorna leválasztásába, de időközben, idén februárban versenytársat kapott az európai terjeszkedési tervekkel fellépő amerikai Comcast képében.

Az ellenajánlat papíronként 12,50 fontról szólt, és 22 milliárd fontra értékelte a vállalatcsoportot. Időközben az ár felhajtásában érdekelt befektetők is bevásárolták magukat a Skyba, s az Elliott Management és Crispin Odey alapja rögtön a többet ajánló a Comcast mellé állt. Erre júliusban a Fox részvényenként kerek 14 fontra emelte a lécet, 24,5 milliárd fontra srófolva fel a Sky csoport piaci értékét, arra gondolva, hogy erre már a sorozatos felvásárlásai miatt eladósodott Comcast nem tud reagálni. Tévedtek: órákon belül megjött a versenytárs újabb, 14,75 fontos frissített ajánlata, amely már 26 milliárd fontra taksálta a Skyt.

A végső csapást a brit versenyhatóság által szervezett szombati aukción mérték Murdochékra. A Comcast részvényenként 17,28 fontig ment el, a Fox leragadt 15,67 fontnál.

Ez azt jelenti, hogy 125 százalékos haszonnal szállhat ki, aki kitartott a végsőkig, s megtartotta a részvényét. A Reuters szakértői azt valószínűsítik, hogy a Fox is kiszáll az immár 30,6 milliárd fontot érő Skyból, s hosszú távon nem működik együtt legyőzőivel. A Comcast vezérigazgatója, Brian Roberts számára a legnehezebb csak most jön: be kell bizonyítania, jó üzletet kötött azzal, hogy a Skyért annak éves EBITDA-eredménye tizenötszörösét fizeti ki.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Sky Comcast Rupert Murdoch
Kapcsolódó cikkek