Cégvilág

Százmillió eurós EIB hitelt vesz fel az MVM

Az MVM csoporthoz tartozó Mavir Zrt. beruházásaihoz 100 millió eurós, azaz több mint 30 milliárd forintos hitel felvételéről írt alá megállapodást a magyar állami energiaipari csoport és az EIB csoport vezetése.

Újabb állomásához érkezett az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közötti, közel tíz éve tartó együttműködés. Az MVM Zrt. szerdán új, 100 millió euró keretösszegű beruházási hitelmegállapodást írt alá a hitelintézettel. A mostani az első olyan finanszírozási tranzakció, amely az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által garantált forrásból valósul meg a hazai vállalati szektorban.

Örömünkre szolgál, hogy az első EFSI vállalati hitelmegállapodást Magyarországon az MVM Zrt.-vel köthetjük meg a Juncker-terv égisze alatt, amely sikeresen új alapokra helyezte az befektetési aktivitásait

– mondta Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke. Hozzátette, olyan nagyszabású projekteket támogatnak, amelyek fejlesztik a magyar, illetve az európai energetikai rendszer biztonságát, megbízhatóságát és hatékonyságát.

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, az EIB-vel kötött hitelszerződés bizonyítja, hogy az Európai Unió egyik legjelentősebb pénzügyi intézménye részéről maximális a bizalom az MVM Csoport iránt, továbbá, hogy az MVM Csoport regionális szinten is meghatározó energetikai szereplő. A források lehetővé teszik a magyarországi és régiós energetikai infrastruktúra legfontosabb elemeinek fejlesztését és bővítését, amelyek nyomán tovább javul a magyarországi átviteli rendszer biztonsága és megbízhatósága.

Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója
Fotó: MVM

Az MVM Zrt.-vel aláírt hitelmegállapodás célja, hogy az MVM Csoport leányvállalataként működő MAVIR ZRt., 2018–2022-es megvalósítási időszakra vonatkozó átviteli hálózati beruházásait finanszírozza.

A célzott finanszírozással az Európai Beruházási Bank 15 éves forrást biztosít az MVM Csoport számára.

A finanszírozott projektek között szerepel a magyar-szlovák átviteli hálózat bővítése, alállomások, távvezetékek létesítése és felújítása. A megvalósuló beruházásokkal a termelésben, fogyasztásban és az eszközökben bekövetkező változások mellett hosszú távon is biztosítható lesz a magyarországi átviteli hálózat üzembiztos, megbízható működése, az ellátásbiztonság európai szintjének fenntartása.

A fejlesztések ezen kívül pozitív hatással lesznek a közép-kelet európai regionális hálózatra és a határkeresztező kapacitásokra is.

Az MVM Csoport Magyarország harmadik legnagyobb vállalatcsoportja, működése lefedi a teljes hazai energiarendszert. A Csoport konszolidált árbevétele 2017-ben meghaladta a 1331 milliárd forintot, a termelt EBITDA-eredmény elérte a 92,9 milliárd forintot. A társaságcsoport több mint 12 ezer főt foglalkoztat és több mint 15 országban van jelen.

eib megállapodás hitel MVM
Kapcsolódó cikkek