Cégvilág

Kegyes volt a természet az Allianzhoz

Az Allianz által kezelt vagyon 23 milliárd euróval nőtt a három hónap során, és a társaság történetében először meghaladta a 2000 milliárd eurót.

Az Allianz részvényei pénteken 5 euróval 192 euróra erősödtek, miután a cég gyorsjelentéséből kiderült, hogy a harmadik negyedévben a nettó profit több mint 23 százalékkal 1,92 milliárd euróra emelkedett az előző év azonos időszakában elért 1,57 milliárd euróról, holott az elemzők csupán 1,89 milliárd eurós nyereségre számítottak. Ezzel az erősödéssel a legnagyobb európai biztosító társaság papírjai az év eleji árfolyamukra kapaszkodtak vissza, miközben a DAX-index eddig 10 százalék feletti mértékben esett az idén.

Fotó: AFP

A gyorsjelentés szerint a vártnál jobb eredmény főként a vagyon- és a balesetbiztosítási üzletágnak köszönhető, mivel a most lezárt negyedévben a kedvezőbb időjárás kíméletes volt az Allianz büdzséjével. Az életbiztosítási ágazat viszont a vártnál némileg gyengébben szerepelt.

A német biztosító 3 milliárd eurós üzemi eredménye 5 százalékkal verte az elemzők becslését és 21 százalékkal gyarapodott a bázisidőszakhoz képest, a cég bevételei pedig 8 százalékkal 30,5 milliárd euróra bővültek a 2017-ben elért 28,3 milliárd euróról.

Az elemzők 29,22 milliárd eurós bevételt jeleztek előre. A vállalat EPS-e 12 százalékkal 13,42 euróra hízott az év első kilenc hónapjában. A sajáttőke-arányos megtérülés (RoE) ugyanezen időszakban 13,8 százalék volt a 2017 teljes időszakára számított 11,8 százalék után. Nem okozott csalódást a vagyonkezelési üzletág sem.

Az Allianz által kezelt 23 milliárd euróval nőtt a három hónap során, és a társaság történetében először meghaladta a 2000 milliárd eurót.

Mivel azonban a vállalat nem emelte éves célszámait, a szakértők az eddigi, vártnál jobb adatokból kiindulva a negyedik negyedévre némi lassulást várnak. Negatív jelnek tekintik azt is, hogy a cég a szeptemberben lezárt részvény-visszavásárlási akciót követően nem jelentette be a program idei folytatását.

EPS vagyon- és balesetbiztosítás Allianz
Kapcsolódó cikkek