Cégvilág

Még több kisvállalkozás juthat ingyenhitelhez

Október végén változott számos népszerű GINOP pályázat keretösszege. Több pályázati forrás jut a kkv-k 0 százalékos hitelére, termelési kapacitásainak bővítésre, innovációs projektekre és Ipar 4.0 fejlesztésekre is.

Október utolsó napjával változott számos népszerű GINOP pályázat keretösszege. Az átcsoportosítások mögött továbbra is a kihasználatlan pályázati kiírások állnak, azaz alacsony pályázói érdeklődés esetén a népszerű kiírások megkapják a többletösszeget. Így a hitelprogram keretösszege is nőtt: 60 milliárd forintról, közel 80 milliárd forintra , amivel várhatóan újabb ezer kkv-val nő a nyertesek száma – foglalta össze a Via Credit pályázati tanácsadó.

Ahová a pénz került

Tovább örülhetnek a 0 százalékos hitelt igénylő kkv-k, mert a hitelprogram a nagy érdeklődés miatt tovább növekedett.

A keretösszeg 60 milliárd forintról, közel 80 milliárd forintra nőtt, amivel várhatóan újabb ezer kkv-val nő a nyertesek száma.

A forrásoptimalizálás pozitívan érinti a GINOP-1.2.1-es, kkv-k termelési kapacitásainak bővítése kiírást, ahol 9 milliárd forinttal 129 milliárdra nőtt a keretösszeg, ezzel már várhatóan minden 2017 év elején jelentkező és a kiírás feltételeinek megfelelt pályázó pénzhez jut már.

Fotó: Shutterstock

A GINOP 1-es prioritáson belül 7,9 milliárdot kapott még az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kiírás és a kiemelt növekedéssel rendelkező KKV-kat támogató kiírás.

Az innovációs pályázatok (GINOP 2-es prioritás) közül a GINOP-2.2.1 Versenyképességi és kiválósági együttműködések kiírás keretösszege nőtt 6 milliárd forinttal, amire november 12-ig lehet jelentkezni mindazoknak, akik rendelkeznek a felhíváshoz kapcsolódóan kiállított kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai támogató véleményével. A forrást az átcsoportosítás útján a már bezárt adaptív innováció (GINOP-2.1.8) kiírás adta.

Ahonnan elvettek

Tovább csökkentették az élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató kiírást, ezáltal közel 8 milliárd forinttal csökkent 31 milliárdra az elérhető támogatási összeg.

Csökkent a beszállítói programokat támogató kiírás és a GINOP-1.2.3 kkv-kat támogató beruházási kombinált kiírás is 3,6, illetve 4 milliárd forinttal.

Fotó: Shutterstock

Úgy látszik több jelentkező már nem várható és emiatt tovább csökkent a vállalatirányítási rendszerek bevezetését támogató pályázat összege 5 milliárd forinttal (GINOP-3.2.2). Erre a kiírásra eddig 1400-an jelentkeztek. A Via Credit korábban végzett kutatásai szerint jelentős növekedés már nem várható a jelentkezők számában, így a forrásátcsoportosítás folyamatos lesz ennél a kiírásnál.

Az 1400 jelentkezőből eddig csak 500-an kaptak támogatói döntést, a keretelvonás nem érinti a bírálat alatt lévő kérelmeket, bőven van még pénz az ő támogatásukra is.

Az érdeklődés hiánya miatt 5,5 milliárddal csökkent a vállalati képző központok kialakítása című pályázat keretösszege, ahol eddig összesen hárman jelentkeztek.

Az így keletkezett forrást több népszerű képzési pályázat között osztották szét.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője hozzátette: az Irányító Hatóság folyamatosan analizálja, hogy hol várható túligénylés és melyek azok a kiírások, ahol már nem várható számottevő jelentkező. A szakértő szerint összességében a változások a józan ész mentén, a hatékony forrásfelhasználás irányába mutatnak.

kkv-szektor GINOP pályázati forrás kkv
Kapcsolódó cikkek