Cégvilág

Nem rózsásak a Richter orosz kilátásai

Jó esetben stagnálni fog éves összevetésben a Richter rubelben mért forgalma Oroszországban. Az állam a helyi gyártókat hozza helyzetbe.

Máris éreztetik hatásukat az orosz gyógyszerpiacot szabályozó kormányzati intézkedések. A forgalma ötödét Oroszországban lebonyolító Richtert nem érik felkészületlenül a fejlemények, de a teljes orosz gyógyszerpiac stagnálása miatt a vállalat kilátásai nem tekinthetők pozitívnak. A Richter egyik kulcspiacáról van szó:

idén az első kilenc hónapban 65,9 milliárd forintnyi rubelért értékesített Oroszországban, ez a teljes idei bevételnek a 20,3 százaléka.

Az orosz gyógyszerpiac kulcsfontosságú szegmenseiben jelentősen nőtt a hazai gyártású termékek részaránya – derül ki a moszkvai Pharma CFO konferencián ismertetett első féléves összesített adatokból. Az onkológiai készítmények 58 százaléka, a HIV-gyógyszerek háromnegyede, a tébécé kezelésére alkalmas szerek 85 százaléka már orosz gyártósorokról származik.

Forrás: AFP

A trendforduló a Pharma 2020 nevű kormányzati stratégia eredménye, amely a gyógyszerbehozatal csökkentését, ezzel együtt a költségvetési gyógyszerkiadások visszafogását írja elő. Tavaly 10,8 milliárd dollár volt az orosz gyógyszerimport, a teljes piac 71,5 százalékát adta. A Pharma CFO konferencián is elhangzott, hogy a hazai gyártás támogatásával a kórházi beszerzési kiadásokat akarják csökkenteni, kiemelten az onkológiai, a HIV-betegségek és a májmegbetegedések kezelésében. Az is stratégiai cél, hogy minél több gyártókapacitás létesüljön Oroszországban.

A Richter szempontjából az oroszországi gyártású gyógyszerek államilag irányított támogatása nyilvánvalóan megoldandó probléma, ugyanakkor ezek a fejlemények nem új keletűek, és az orosz piacon korábban végrehajtott fejlesztések révén nem érik felkészületlenül a vállalatot. A formulázás, tablettázás és csomagolás a társaság kinti üzemeiben zajlik, de a hatóanyag továbbra is hazai eredetű – mondta a Világgazdaságnak Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője.

Ha a nőgyógyászati termékekből származó árbevételtől eltekintünk, a teljes orosz árbevétel 50-60 százaléka már az ottani üzemek tevékenységének az eredménye. Ezek már nem feltétlenül csak költségcentrumként működnek, ilyenformán tehát akár azt is ki lehet jelenteni, hogy a Richter helyi gyártónak minősül. Az orosz gyógyszerpiac több szempontból is kihívásokkal teli, s az importőrök, köztük a Richter, a piaci kereslet stagnálásával szembesülnek. Az orosz piac átalakulóban van: a nagykereskedők és a kiskereskedelmi forgalmazók pénzügyi helyzete gyengül. A patikaláncok romló fizetőképessége miatt a Richter ügyel arra, hogy konzervatív vevői hitelpolitikát folytasson.

Árfolyam-erősödés követte a céláremelést

Tegnap reggel a Wood 5788 forintra emelte a gyógyszergyártó részvényeire vonatkozó célárát. A cseh brókercég ajánlása tartás, a korábbi célára 5280 forint volt. A Reuters adatbázisában elérhető nyolc elemző célárai 5470 és 7055 forint között szóródnak. Tegnap a Richter-papírok 1,9 százalékos emelkedéssel 5460 forinton zártak.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

gyógyszeripar Pharma CFO Richter
Kapcsolódó cikkek