Cégvilág

Új székhelyet választ az Amazon

Végéhez közeledik a két éve folyó verseny az Amazon új székhelyéért. Előfordulhat, hogy egyszerre két győztest is hirdetnek.

Négy város maradt talpon az Amazon második amerikai székhelyének (HQ2) megszerzéséért vívott versenyben. A The Wall Street Journal értesülései szerint közülük kettő reménykedhet, ugyanis a világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalata várhatóan úgy dönt, hogy seattle-i főhadiszállása mellé mégsem egy, hanem két másik komplexumot épít fel.

Arról nincs hír, hogy miként osztaná meg a két új helyszín között az eredetileg 5 milliárd dolláros beruházást, és a tervezett 50 ezer fős létszámbővítés miként oszlana meg.

A texasi Dallas, a virginiai Crystal City, New York Long Island City nevű városnegyede és a Washington melletti Arlington a legesélyesebb az Amazon befogadására, de nincs kizárva, hogy más, meglepetéshelyszínre esik majd Jeff Bezos vezérigazgató választása.

Fotó: AFP

A 2017 éve zajló kiválasztási folyamatban a fejlett infrastruktúra és a képzett munkaerő megléte a legfontosabb tényező, valamint az, hogy az adott helyhatóság milyen támogatási csomaggal járul hozzá a megaprojekthez. Kaliforniát messze elkerüli a cég, mert olyan helyet keres, ahonnan a rendelkezésre álló szürkeállományt még nem szívták el az olyan versenytársak, mint a Facebook vagy a Google.

A tét nagyságát jelzi, hogy az elsők között jelentkező New Jersey állam 7 milliárd dollár értékű hitelt és adókedvezményt ajánlott fel, ha Newarkot választják.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pedig a minap számolt be róla, hogy vonzó csomagot állítottak össze a cég számára, de számokat nem említett, csak annyit, hogy ha megnyerik az üzletet, Amazon Cuomóra változtatja a nevét.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

székhely Amazon
Kapcsolódó cikkek