Cégvilág

Egyre több kkv nyit a digitalizáció felé

Egyre többen érdeklődnek az Ipar 4.0 mintagyár iránt, amelynek célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozók közelebb kerüljenek a digitalizációhoz.

Már csaknem egy éve fut az Ipar 4.0 mintagyár kiemelt projekt, amelyre eddig csaknem ezer látogató regisztrált, és egyre növekszik az érdeklődés. A program célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozók közelebb kerüljenek a digitalizációhoz. A cégek vezetői a legújabb technológiákkal találkozhatnak, és fejlesztési tervet is kapnak, ezáltal lesz rálátásuk arra is, hogy saját vállalkozásukat miként tudják elindítani a digitalizáció útján. Az Ipar 4.0 lényege az eszközök hálózatba kapcsolása, az IoT-rendszer, a felhőtárolás. Ehhez a fejlődéshez a gondolkodásmódot szükséges megváltoztatni. Nem csupán eszközökre, hanem folyamatokra van szükség, egyfajta paradigmaváltásra.

Ez olyan lehetőség, mintha valaki ingyen tanulhatna meg programozni vagy éppen angolul. A menedzsment elköteleződése ugyanakkor nélkülözhetetlen

– mondta a Világgazdaságnak Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: céljuk, hogy ezer hazai vállalkozás vezetői kapcsolódjanak a programhoz. Valójában azonban nem a látogatók vagy a mintagyárak száma fontos, hanem hogy rájöjjenek a résztvevők, mekkora előnyre tehetnek szert a digitalizáció által. Néhány hete ismét megrendezték a Modern Gyárak Éjszakáját, amelyhez 36 gyár és háromezer látogató csatlakozott országszerte (tavaly 24 gyár és kétezer látogató részvételével zajlott a program).

Az Ipar 4.0 lényege az eszközök hálózatba kapcsolása, ehhez azonban a gondolkodásmódot is meg kell változtatni
Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az élelmiszer-, játék- és elektronikai gyárak voltak a legnépszerűbbek, de valójában nem is a termék jellegétől függött az érdeklődés, hanem attól, mely gyárban milyen folyamatokat mutattak be.

A legfontosabb, hogy lássák a cégvezetők a mindennapok valóságában, hogy nem ördöngösség a modernizáció, ne féljenek tőle. Kis lépésekre van szükség, nem pedig nagy, kockázatos ugrásokra

– emelte ki Bárdos Krisztina.

A programban részt vevő cégekkel elégedettségi kérdőívet töltetnek ki, amelyben leírhatják azt is, mit szeretnének, miben lenne szükségük segítségre, eddig milyen fejlesztéseket valósítottak meg. Ezeket a cégeket abból a szempontból minősítik, hogy érettek-e az ipar 4.0-ra. Az összesítések alapján 300 cég ezüst, 50 pedig arany minősítést szerezhet, amihez egyszerűsített, illetve részletes fejlesztési terv társulhat. Még ezután sem engedi el a program a vállalkozók kezét, van ugyanis utánkövetés, és a kö­zeljövőben vélhetően társfinanszírozási konstrukciókkal segíthetik majd a kkv-kat a fejlesztési tervek megvalósításában.

digitalizáció ipar 4.0 kkv mintagyár
Kapcsolódó cikkek