Cégvilág

Nemzetstratégiai jelentőségű lett a médiaalapítvány

Nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította a kormány egy szerdán megjelent rendeletében a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány által négy médiavállalat megszerzését.

A kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény által kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény által meghatározott feladatkörében eljárva nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti

  • az ECHO HUNGÁRIA TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zrt.,
  • a Magyar Idők Kiadó Kft.,
  • a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft.,
  • valamint az OPUS PRESS Zrt. feletti irányítás
  • Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány általi megszerzését – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből. A kormányrendelet csütörtökön lép hatályba.

    A hír megjelenése után a kormány egy közleményt adott ki, amelyben leírták: a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény lehetőséget biztosít a kormány számára, hogy rendeletével közérdekből nemzetsratégiainak minősítsen egyes vállalati összefonódásokat.

    Ezt eddig 21 alkalommal tette meg.

    A közlemény kitért arra is, a kormány mai határozatának kiemelt indoka, hogy „közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához”. Ezt a célt tűzte ki Alapító Okiratában az Alapítvány és külön támogatandó, hogy ezt nem profitszerzési célzattal, hanem nonprofit alapon kívánja megvalósítani.

    Tíz kiadóvállalat csatlakozna a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz – közölte korábban az alapítvány. Tájékoztatásuk szerint a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány idén ősszel többek között azzal a céllal kezdte meg működését, hogy a magyar írott sajtókultúra fennmaradását segítse.

     

    Magyar Közlöny rendelet kormány
    Kapcsolódó cikkek