Cégvilág

Lengyel tőzsdei cég fektet be a Poli-Farbéba

A legismertebb lengyel festék- és lakkgyártó vállalathoz kerül az itthon piacvezető Poli-Farbe üzletrészeinek 80 százaléka. Ezzel Magyarország a Śnieżka Csoport számára a lengyel után a második legnagyobb piac lesz, megelőzve Ukrajnát és Fehéroroszországot.

A Poli-Farbe Vegyipari Kft. tulajdonosai együttműködési megállapodást írtak alá az FFiL Śnieżka SA-val, a legismertebb lengyel festék- és lakkgyártó vállalattal. A tranzakció, amelynek keretében a Poli-Farbe üzletrészeinek 80 százaléka kerül a Śnieżkához, a szinergia révén mindkét vállalat piaci pozícióinak erősödésére irányul az egyre élesebb európai versenyben. Az üzletrészek 20 százaléka az eddigi magyar tulajdonosok kezében marad, a termelés a magyarországi gyárakban folytatódik, s a foglalkoztatotti létszám nem változik. Az együttműködési megállapodást a felek 2019. február 11-én írták alá.

A cégeinket sok minden köti össze: hasonló üzleti gyökerek, tevékenységi filozófia és termékportfólió. Szabó Antallal, a Poli-Farbe Kft. alapítójával és ügyvezetőjével együtt úgy ítéltük, hogy ez egy jó pillanat erőink egyesítésére. Meg vagyunk győződve arról, hogy ez a tranzakció mindkét fél számára mérhető előnyöket hoz

– mondta Piotr Mikrut, az FFiL Śnieżka SA. igazgatóságának elnöke. „Lényeges, hogy Szabó Antal, aki csapatával együtt erős piaci pozíciót épített ki a Poli-Farbe számára Magyarországon, a továbbiakban is hosszú távon részt vesz majd a cég vezetésében, megtartva az üzletrészek 20 százalékát” – tette hozzá Piotr Mikrut.

Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezetője (balra) és Piotr Mikrut, az FFiL Śnieżka SA. igazgatóságának elnöke
Fotó: Poli-Farbe

A 27 éves múltra visszatekintő, több mint 270 dolgozót foglalkoztató Poli-Farbe számos innovatív termékével ért el piacvezető helyet a 30 milliárd forintosra becsült magyar festékpiacon. A bócsai cég meghatározó piaci szereplő a beltéri festékek szegmensében, az egyik legismertebb festékmárka, de emellett hőszigetelőrendszereket, zománcokat és favédő szereket is gyárt. A Śnieżka pedig az egyik vezető festék- és lakkforgalmazó Lengyelországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban.

Éves szinten több mint 150 ezer tonna festéket, lakkot és vakolatot gyárt.

A több mint 1000 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport jelenleg nagyszabású beruházásokat hajt végre, többek közt a logisztika területén.

„A vegyipari vállalatok számára az egyik fontos kockázatot az alapanyagok rendelkezésre állása jelenti. A közös alapanyagbeszerzés által – a lengyel partnerünk segítségével – a Poli-Farbe még stabilabb vállalat lesz, és kiszámíthatóbb fejlődés elé néz. A Poli-Farbe termékek versenyképessége nő Európában azáltal, hogy összefogunk a Śnieżkával. Folytatjuk a prémium kategóriás termékek, a jó ár-érték arányú festékek és hőszigetelő anyagok gyártását, illetve azt az értékközpontú marketingtevékenységet, amelynek fókuszában a társadalmi célú aktivitásaink állnak. A Śnieżka egy erős szervezet, amelynek számos piacon szerzett tudása és tapasztalata, beleértve a globális konszernekkel folytatott versenyt, nagy segítségére lesz cégünknek a további fejlődésben” – értékelt Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezetője, akit Magyarországon 2017-ben az EY Év Üzletemberévé választottak a középvállalati szektorban. Hozzátette: a két vállalat együttműködése hosszú távú lehetőséget nyit a közös kutatás-fejlesztés területén, növeli a Poli-Farbe hatékonyságát, s garantálja a magyar munkavállalók számára is a biztonságot, hiszen mindkét fél elkötelezett a magyarországi gyártótevékenység fenntartására, illetve fejlesztésére.

A mostani szintlépéshez nagyban hozzájárult, hogy a Poli-Farbe 2017 októberében több mint 3 millió eurós befektetéssel modern, ipar 4.0-ás termelőüzemet helyezett üzembe Bócsán, ezzel előkészítve a hátteret a további terjeszkedéshez. A gyárban található Közép-Európa egyik legfejlettebb festékipari laboratóriuma, ahol kizárólag magyar vegyipari szakemberek dolgoznak. „A Śnieżkával folytatott szoros együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy a beltéri festékekhez hasonló, markáns pozíciókat építsünk ki a homlokzatok, tehát a homlokzatfestékek, vakolatok terén, és megerősítsük exportpozícióinkat a régióban” – magyarázta Szabó Antal.

A Poli-Farbe Kft.-be történő tőkebefektetés újabb mérföldkő a Śnieżka Csoport stratégiájának megvalósításában, ennek egyik oszlopa a vezető pozícióra törekvés a kelet-közép-európai térségben.

A Śnieżka egy a magyar vállalkozáshoz hasonló tulajdoni modellt évek óta sikerrel működtet Ukrajnában. Birtokában van a Śnieżka Ukrajna cég üzletrészeinek 82,52 százaléka, a fennmaradó üzletrészek pedig helyi tulajdonosok kezében vannak. Magyarország a Śnieżka Csoport számára a lengyel után a második legnagyobb piac lesz az értékesítés volumene és a bevétel tekintetében, megelőzve Ukrajnát és Fehéroroszországot, amelyek eddig a fő exportpiacai voltak. A diverzifikáció bármely politikai kockázatot is csökkent a Śnieżka Capital Group számára, ami a kelet-európai fontos eleme.

„A megvalósuló tranzakció legfőbb előnyét a szinergiák alkotják, amelyeknek mindkét cég a kedvezményezettje lesz. Mindkét fél számít szinergiákra a kutatás-fejlesztés és ezzel kapcsolatban a gyártás, valamint a nyersanyagbeszerzés területén. Reméljük, hogy a receptúrák megosztása lehetővé teszi a gyártás hatékonyságának növelését, a termékportfólió optimalizálását, és mindezek eredményeképp mindkét cég fejlődésének felgyorsulását. Ugyanakkor a kibővített tevékenység és a beszerzési források diverzifikálása lehetővé teszi számunkra, hogy költségeket takarítsunk meg a termeléshez szükséges nyersanyagok beszerzésekor” – foglalta össze Piotr Mikrut.

Poli-Farbe Lengyelország FFiL Śnieżka SA.
Kapcsolódó cikkek