Cégvilág

A lakások kétharmada nem készül el határidőre

Sok az épülő, de nem megvásárolható új lakás. Csak a három legfrekventáltabb pesti városrészben, a VIII., a IX. és a XIII. kerületben majdnem ezer olyan lakás készül, amely egyelőre nem eladó – tájékoztatta a Világgazdaságot Sápi Zoltán, az Eltinga lakásriport-üzletágának vezető elemzője. Miközben egyre több lakás átadása késik, feltűnően sok, gyakorlatilag minden huszadik kivitelezése úgy zajlik, hogy a fejlesztők kivárnak, és nem kezdték el az értékesítést. Az ingatlanpiaci elemző szerint azért, mert e projektek lakásait később, a gyors beköltözhetőség miatt magasabb összegért tudják értékesíteni a fejlesztők. A vevők időt takarítanak meg, és csökken az átadási határidőben rejlő kockázatuk, míg az építtető részesülhet a lakás áremelkedésének hasznából, ami a projektek másfél-két éves megvalósulási ideje alatt már igen tetemes tétel. Tavaly novembertől idén februárig átlagosan 3,3 millióval árazta át szabad lakásait a fejlesztők többsége, és ez még nem az új CSOK-csomag keresletélénkítő hatása, arról csak később lehet majd árinformációt gyűjteni – tette hozzá a szakember. Mint megtudtuk, a mostani áremelés már nem is kiemelkedő mértékű, hiszen a tavaly augusztust megelőző tíz hónapban átlagosan ötmillió forinttal emelték meg a folyamatban lévő társasházépítéseknél az árakat.

A fővárosban egyre dinamikusabb a drágulás: 2017-ben 584 ezer, 2018-ban 695 ezer, 2019 márciusában pedig 817 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár – közölte érdeklődésünkre a Lakópark Ingatlan.com illetékese. Balogh László hozzátette, hogy nem a keresleti oldal változása vagy a projekt eladhatósága van hatással az átadási határidők módosítására, hanem elsősorban a kivitelezői munkaerőhiány. Az áraknál nagyobb mértékben úsznak el az átadási határidők, és emelkedik a módosított időponttal épülő lakások száma és aránya a budapesti lakáspiacon.

A négylakásosnál nagyobb épületekben megvásárolható, a télen még épülőként jegyzett, több mint húszezer lakás 65 százalékának átadási határidejét már legalább egy negyedévvel eltolták az Eltinga adatai szerint. Még inkább feltűnő, hogy a több mint egyéves késéssel készülő lakások száma megtöbbszöröződött, sőt arányuk is nagyot emelkedett. Másfél éve az akkori, csaknem 14,5 ezer szabad lakás 54 százaléka volt csúszásban, azóta arányuk kis híján kétharmadra nőtt. Leginkább a több mint egy évvel módosított átadási határidők száma és aránya ugrott meg, összességében mintegy hétszeresére. Sápi Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a módosított határidők egy része el sem indult projektekből adódik, és nem csak kis fejlesztőkhöz kötődik: nagy lakásépítő cég is van, amelyik nem tud vagy nem akar elindítani egy-egy beruházást. Az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont most indult építésiengedély-figyelő adatbázisából az is kiderült, hogy a legtöbb engedélyezett, de még nem épülő lakás helyszíne Angyalföld, a folyamatban lévő engedélyezési eljárások alapján a IX. kerületben a legaktívabbak a fejlesztők, és sok lakás épülhet még 5 százalékos áfával is.

Hatvanmillió fölött a kínálati átlagár

Idei átadási határidővel 14 ezer épülő lakás közül válogathatnak a vevők, 2020-ra pedig 5300 lakás átadását ígérik a fejlesztők az Eltinga kutatóközpont adatai szerint. A szabad lakások átlagos alapterülete ősszel 68,5, most 64,9 négyzetméter, átla­gos áruk 62,9 millióról 64,1 millióra nőtt egy negyedév alatt. | VG

 

Eltinga lakáspiac
Ezek is érdekelhetik