Cégvilág

Késlekedik a járóbeteg-ellátók bő hatoda

Még mindig nem csatlakozott az összes egészségügyi ellátásban részt vevő rendelő a 2017 novemberében indult felhőalapú adatbázishoz.

Az összes fekvőbeteg-intézmény és a gyógyszertár, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-intézményeknek pedig a 85 százaléka használja naponta az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) elérhető betegadatokat. A felhőben már több mint 500 millió beteginformáció érhető el. A program 22,86 milliárd forintból valósult meg – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

A szolgáltatók csatlakozása folyamatos, de arra a kérdésre, hogy a csatlakozás miért nem teljes körű, nem kaptunk választ.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A jogszabály 2017. november 1-jei határidőt adott a szolgáltatási térhez való csatlakozásra a közfinanszírozott egészségügyi intézményeknek, a háziorvosoknak és a gyógyszertáraknak, egy évvel később pedig az Országos Mentőszolgálat és azok a magánszolgáltatók is a rendszer részeivé váltak,

amelyeknek korábban is elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségük volt.

Az ÁEEK érdeklődésünkre közölte, a rendszer 2017-es indulása óta a páciensek több mint 176 millió e-receptet váltottak ki, egy átlagos hétköznapon több mint 800 ezer e-recept érkezik a rendszerbe, az orvosok pedig már csaknem tízmillió alkalommal kérdeztek le kórtörténeti adatot.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

ÁEEK járóbeteg-ellátás e-recept EESZT Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkek