Világgazdaság

Késlekedik a járóbeteg-ellátók bő hatoda

Még mindig nem csatlakozott az összes egészségügyi ellátásban részt vevő rendelő a 2017 novemberében indult felhőalapú adatbázishoz.

Az összes fekvőbeteg-intézmény és a gyógyszertár, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-intézményeknek pedig a 85 százaléka használja naponta az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) elérhető betegadatokat. A felhőben már több mint 500 millió beteginformáció érhető el. A program 22,86 milliárd forintból valósult meg – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A szolgáltatók csatlakozása folyamatos, de arra a kérdésre, hogy a csatlakozás miért nem teljes körű, nem kaptunk választ.

A jogszabály 2017. november 1-jei határidőt adott a szolgáltatási térhez való csatlakozásra a közfinanszírozott egészségügyi intézményeknek, a háziorvosoknak és a gyógyszertáraknak, egy évvel később pedig az Országos Mentőszolgálat és azok a magánszolgáltatók is a rendszer részeivé váltak, amelyeknek korábban is elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségük volt. Az ÁEEK érdeklődésünkre közölte, a rendszer 2017-es indulása óta a páciensek több mint 176 millió e-receptet váltottak ki, egy átlagos hétköznapon több mint 800 ezer e-recept érkezik a rendszerbe, az orvosok pedig már csaknem tízmillió alkalommal kérdeztek le kórtörténeti adatot.

Az e-profilba százezernél is többször küldtek be vagy kérdeztek le onnan információt. Ebbe az adatbázisba a kezelőorvos által feltöltött, de soha vagy csak ritkán változó egészségügyi adatok kerülnek fel, amelyek sürgősségi ellátás esetén akár életmentők is lehetnek.

Az EESZT továbbfejlesztése folyamatos, tart a betegadatok öt évre visszamenőleg történő feltöltése, az iratok egységesítése, valamint a mentésirányítási információk elektronikus átadása a kórházaknak. Tökéletesítik az országos onkológiai informatikai rendszert, kifejlesztik a gyógyszertári webes önellenőrzést, és a szolgáltatási térhez illesztik a sugárterhelési nyilvántartást. A Telemedicina távdiagnosztikai rendszerben az egészségügyi adatokat a páciensek otthonában is lehet majd gyűjteni. Kész a nephrológiai regiszter, és már működik az objektív újszülöttkori hallásszűrés. Hamarosan mobilapplikációval is el lehet érni az elektronikus recepteket, betegdokumentumokat és az időpontfoglalásokat.

Gyorsít az egészségügy

Megújulnak az egészségügyi ellátórendszer pénzügyi irányítási és közigazgatási funkciói, ezáltal például csökkennek majd az engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos adminisztrációs terhek – közölte az ÁEEK. A Széchenyi 2020 programban megvalósuló 3,4 milliárdos fejlesztés során kidolgozzák a halottvizsgálati bizonyítványok elektronikus kiállításának, tárolásának, hozzáférésének és feldolgozásának a keretrendszerét, és létrehoznak egy platformot, amelyen a lakosságot érő sugárforrásokról lehet tájékozódni. Összekapcsolják a védőnői és e-anyakönyvi rendszert is, amely majd csatlakozik az EESZT-hez. | VG

A medikusokat is képzik a „Térre”

Elsőként, tavaly szeptemberben, a Semmelweis Egyetemen indult meg az EESZT használatának oktatása az egyetem és az ÁEEK szervezésében. Azóta az Általános Orvostudományi Kar teljes ötödik évfolyama – mintegy 360 fő – elvégezte a gyakorlatorientált kurzust. A gyógyszerészhallgatóknak az idén februárban indult a képzés, amelyet az évfolyam fele – 56 fő – már elvégzett, és amely még az idén kiterjed a többi gyógyszerészhallgatóra is. A folyó tanév végére a mintegy 90 ötödik évfolyamos fogorvoshallgató is részt vesz a képzésben.

 

 

 

 

 

Több mint

176

millió e-receptet

váltottak ki

ÁEEK járóbeteg-ellátás e-recept EESZT Semmelweis Egyetem
Ezek is érdekelhetik