Cégvilág

Reaktor-körkép: Európa még nem tud szabadulni az atomtól

Franciaország az Európai Unió „atomhatalma”, a nukleáris energia súlyát tekintve Magyarország is dobogós. Az unióban előállított nukleáris hő mennyisége folyamatosan csökken.

Az 2017-ben összesen 210 726 ezer tonna-olajegységnyi (ktoe) nukleáris hőt termelt az Eurostat adatai szerint. Az előállított mennyiség 1,3 százalékkal csökkent 2016-hoz képest, 2009-hez mérten pedig 10 százalékkal mérséklődött az unió tavalyelőtti nukleáris energiatermelése.

Az Európai Unió tagállamainak felében, 14 országban működött atomreaktor 2017-ben. Az atomenergiát használó európai országok közé tartozik Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Hollandia, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Finnország, Svédország és Nagy-Britannia. A tizennégy további uniós tagállamban nincsen működő atomreaktor.

Fotó: AFP/Philippe Desmazes

Az európai közösség atomhatalmának toronymagasan Franciaország számít, egymaga adja az EU reaktortermelésének közel felét, 103 861 ktoe energiát. A második legnagyobb kapacitással Németország bír, ott 19 655 ezer tonna-olajegységnyi energiát termeltek 2017-ben. A svédek a dobogó harmadik fokán állnak 16 351 ktoe mennyiséggel, nem sokkal megelőzve a negyedik briteket (15 124 ktoe).

Az atomerőművekkel operáló uniós tagállamok közül a legkevesebb nukleáris hőt Hollandia (790 ktoe), Szlovénia (1488 ktoe) és Románia (2907 ktoe) állítja elő.

Magyarországon 4084 ezer tonna-olajegységnyi nukleáris hőt állított elő a Paksi Atomerőmű, ezzel kilencedik a tizennégy nukleáris energiát hazsnáló tagállam közül. A magyarral nagyjából hasonló termelési kapacitással bír Szlovákia (3985 ktoe) és Bulgária (3940 ktoe) is.

Nukleáris energia az Európai Unióban, 2017
Fotó: Eurostat

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) legfrissebb, 2019-es adatai szerint az Európai Unió területén jelenleg összesen 126 atomreaktor működik, ami a világ nukleáris létesítményeinek 28 százalékát teszi ki.

  • Franciaország 58,
  • Nagy-Britannia 15,
  • Svédország 8,
  • Belgium, Németország, Spanyolország 7-7,
  • Csehország 6,
  • Magyarország, Finnország és Szlovákia 4-4,
  • Bulgária és Románia 2-2,
  • Hollandia és Szlovénia pedig 1-1 reaktort üzemeltet.
  • A már működő reaktorok mellett Szlovákiában 2, Finnországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában további 1-1 erőművi blokkot építenek.

    Fotó: Philippe Merle/ AFP

    A két új paksi blokk még a betervezett, kivitelezés előtt álló projektek között tartja számon a NAÜ, a két magyar mellett szintén két újabb rektort terveznek a csehek és a románok, a britek három, a finnek pedig további egy erőművi blokk létrehozását tervezik. Ebben már vannak olyanok is, amelyek még működő reaktorokat váltanak majd ki.

    A legnagyobb mértékben a franciák hagyatkoznak atomenergiára, áramtermelésük 72 százalékát nukleáris energiából fedezik, mellettük még a szlovákok villamosenergia-termelésének többsége származik többségében (54 százalékban) atomenergiából.

    Magyarország a harmadik a nukleáris energia súlyát tekintve, hazánkban az áramtermelés pontosan felét adják az atomreaktorok, csakúgy, mint Belgiumban.

    A többi tagállamban az energia 10-40 százalékát fedezik nukleáris energiából, ez alól csak Hollandia kivétel, ott mindössze 3 százalékos az atomenergia aránya az áramtermelésben.

    Eurostat atomreaktor Paks atomerőmű nukleáris energia
    Kapcsolódó cikkek