Cégvilág

Gigafúziók jönnek az MNV portfólióján belül

Az idén lebonyolítják az MVM és az NKM összevonását, a takarékszövetkezeti integrációt és a Volánok fúzióját – mindegyik területen csak egyetlen állami cég marad. Emellett az állam még az idén a fölösleges ingatlanportfóliójának értékesítésébe kezd – mondta Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter.

Az elmúlt hónapokban megkezdődött az állami cégvagyon profiltisztítása, már csaknem száz, jellemzően kisebbségi részesedést értékesített a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az elektronikus árverési rendszerén keresztül. A következő lépés az állami ingatlanportfóliók leépítése lesz – jelentette be Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a parlament gazdasági bizottságának éves rendes meghallgatásán.

Forrás: MTI / Bruzák Noémi

Az ingatlanvagyon gyorsabb értékesítésére már 2019 második felében sor kerülhet – szintén az elektronikus árverési rendszeren keresztül. Az állami ingatlanportfólió az elmúlt években felduzzadt az állami öröklések miatt, ráadásul a kisajátítások következtében sok töredékingatlan került az MNV birtokába.

A miniszter szerint az ingatlanvagyon tudatosabb kezelésére van szükség, ezért a passzív tartás helyett az állami bevételszerzés lesz a cél, így a jövőben csak az állami feladatok színvonalas ellátásához szükséges vagyontárgyak maradnak állami tulajdonban – mondta a miniszter.

Az idén várhatóan végbemegy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az NKM Nemzeti Közművek Zrt. fúziója, így Magyarország harmadik legnagyobb cége jöhet létre. A kormány célja a fúzióval, hogy egyetlen „otthon szolgáltatóba” integrálja az áram- és a földgázszolgáltatást, a céget az ország vezető napenergia-termelőjévé is tenné, és a két cég összevonásával nem mellesleg megvalósul a kormány azon stratégiai célja, hogy az energiaszolgáltatási piacon többségi nemzeti tulajdon domináljon.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Magyar Villamos Művek Zrt. MNV MVM
Kapcsolódó cikkek