Cégvilág

Örvény húzza le a Lufthansa árfolyamát

Akár egymilliárd euróval is csökkenhet a Lufthansa csoport idei üzemi eredménye fapados leányvállalata, a Eurowings aggasztóan apadó bevételei és vesztesége miatt. A szektor a pluszkapacitások leépítésére kényszerül, de az első lépést senki sem akarja megtenni.

Tizenegy százalékot meghaladó mértékben zuhant a Lufthansa árfolyama tegnap, miu­tán profitfigyelmeztetésével sokkolta saját részvényeseit éppúgy, mint az európai légi személyszállítás cégeiben érdekelt befektetőket. A meghatározó európai légitársaságok árfolyama 2–5 százalék közötti mértékben csökkent. A Lufthansa az üzleti évére szóló kamat- és adófizetés előtti eredményét (EBIT) a korábbi 2,4–3 milliárd eurós sávból a 2–2,4 milliárd eurós sávba csúsztatta le. Ezzel párhuzamosan az üzemi haszonkulcsra vonatkozó várakozása a korábbi 6,5–8 százalékról 5,5–6,5 százalékra módosult.

Fotó: AFP

A csoport egyes tagvállalatainál eltérően alakul a marzs csökkenése. A hagyományos üzleti modellel dolgozó Swiss és Austrian Airlines esetében fél-fél százalékponttal 7–9 százalékra nyomták le a marzs széleit, míg a Eurowingsnél nulláról a mínusz 4–6 százalékos sávba helyezték át a tervszámot. Azzal sem okoztak örömet, hogy jelezték: 340 millió eurót tartalékolnak az első féléves eredményükből egy 2001–2005 közötti időszakra visszanyúló adóvita rendezésére.

A profitfigyelmeztetés indoklá­sául a főként a rövid távú járatok esetében erős árversenyt nevezték meg, s arra panaszkodtak, hogy a piacszerzés érdekében kisebb konkurenseik akár súlyos veszteségekbe is képesek magukat verni, csak hogy növeljék az utasszámukat. A szektort csökkenő nyereségesség jellemzi, emellett a szereplők többsége tetemes kapacitásfölösleggel küzd.

A teljes cikket a keddi Világgazdaságban olvashatja

Lufthansa Eorowings
Kapcsolódó cikkek