Cégvilág

Szép csendben előretör a SPAR a bolti forgalmi listán

A statisztikák szerint a kiskereskedelmi boltok árbevétele

11 219 milliárd forint volt, ezermilliárd forinttal, 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezen belül az élelmiszeres boltok forgalma 5100 milliárd forintot tett ki, 7,7 százalékos folyóáras növekedést mutva. A Blokkk.com szerint forgalom alapján továbbra is a Tesco Magyarország legnagyobb áruházlánca – azzal együtt is, hogy már második esztendeje csökken az árbevétele. (Miután a cég üzleti éve nem decemberben zárul, az adataival egyelőre nem lehet számolni.)

Új a piacon, hogy az eddigiekkel ellentétben, amikor a diszkontok hozták a legnagyobb növekedést az élelmiszerek és a napi cikkek piacán, új trónkövetelőként jelent meg a SPAR, amely nemcsak új saját boltokat nyit rendre, hanem franchise rendszerét is szépen építgeti. A kiskereskedelmi portál számításai szerint – amelyeket arra alapoz, hogy már tavaly is közel volt a két cégcsoport forgalma – a SPAR csoport 2019-ben megelőzi a Coop láncot. Persze – érzi ezt a portál is – az összehasonlítás némileg sántít, hiszen a Coop a többi magyar lánccal azonos módon független vállalkozásokat tömörít, épp ezért nagy számban van jelen kisboltokkal a legkisebb településeken. Itt nem tudja produkálni azt a növekedési ütemet, amelyre a frekventált helyeken terjeszkedő SPAR képes.

Az árbevételt tekintve a három diszkontlánc közül a Lidl a legnagyobb, s bár a társaság február végén zárja az évet, ráadásul CBA-üzleteket is átvett, a Blokkk.com mégis becsli az év végi adatsorát. A szakportál vélekedése szerint a három nagy diszkontcég (Lidl, Aldi, Penny) forgalma 2018-ban túllépte az ezermilliárd forintot, ami azt jelenti, hogy ez a szegmens a napicikk-piac ötödét viszi.

Az eladóhelyek idén már nem bővülnek majd úgy, mint tavaly, hiszen a 2018 közepén életbe lépett plázastop megnehezíti a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi létesítmények kialakítását. Ennek legnagyobb vesztese a diszkontláncpiac lesz, mert lelassul a piaci szereplők korábban tervezett hálózatépítése.

Ezek is érdekelhetik