Cégvilág

A MOL újabb benzinkutakat vásárolhat fel

A GVH engedélyezte, hogy a MOL öt településen megvásárolja a Mobil Petrol hálózat üzemanyagtöltő állomásait.

A öt település – Pécs, Gödöllő, Fülöpszállás, Jászjákóhalma és Mezőkovácsháza – területén található Mobil Petrol benzinkutak MOL kúttá alakításának versenyhatásait vizsgálta most zárult versenyfelügyeleti eljárásában – olvasható a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében. A versenyhivatal kötelezettségeket is előírt a tranzakcióhoz egyes kutak jövőbeni árképzésével kapcsolatban. Mezőkovácsházán így literenként kb. 5-7 forinttal olcsóbb lehet az üzemanyag a jelenlegi árszintnél.

A versenyhatóság megállapította, hogy a tranzakcióval az érintett öt földrajzi helység egyike, Mezőkovácsházán mindkét töltőállomás a MOL Nyrt. tulajdonába kerül, ami az üzemanyag kiskereskedelmi árainak emelkedését vonhatja maga után. A többi érintett településen és azok környezetében nem vetődtek fel ilyen versenyproblémák.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A MOL országosan egységesen határozza meg kiskereskedelmi árazása keretfeltételeit, de az egyes kutak eltérhetnek az országosan irányadó referencia áraktól.

A társaság a vizsgálatban jelzett előzetes aggályok ismeretében vállalta, hogy mezőkovácsházi töltőállomásain nem tér el nagyobb mértékben a 95-ös benzin és a dízel országosan meghatározott referenciaáraitól, mint tette ezt az összefonódást megelőző hosszabb időszakban átlagosan. Ez a kötelezettségvállalás a jelenlegi üzemanyag-árakhoz képest átlagosan kb. 5-7 forint/liter mértékű csökkenést jelent majd az érintett településen.hatóság engedélyezte az összefonódást.

Mobil Petrol Mol
Kapcsolódó cikkek