Cégvilág

Már kölcsönből is egyre több kkv fejleszt

Nem pusztán az ingyenpénz motiválja a cégeket, technológiai korszerűsítésre például már 1048 piaci szereplő együttesen 25,2 milliárd forintos EU-finanszírozású kölcsönhöz jutott.

Bár sokak szerint a versenyszférában a fű se nő júliusban, és ahogy számos szektor takaréklángon működik a nyári szabadságolások idején, úgy a pályázati piac is pang. Ezzel szemben több uniós felhívás ebben az időszakban is megmozgatja a cégeket a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop), amelynek 2014–2020-as ciklusában már 17 782 pályázatot hagyott jóvá az irányító hatóság, 2532 milliárd forintot odaítélve a projektgazdáknak.

Ebből 14 976 kedvezményezett bankszámlájára már ténylegesen át is utaltak együttesen 1439 milliárd forintot

– derült ki a fejlesztéspolitikai adatbázis eljárásrend szerinti lekérdezéséből.

Fotó: Pixabay

Nemcsak a vissza nem térítendő támogatás iránt mutatkozik azonban számottevő kereslet, hanem már a nullaszázalékos kölcsönök is felkeltik a kkv-szektor érdeklődését, legalábbis a támogatott projektkereső találatai alapján jelentős az igény a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítését célzó hitelprogram (Ginop-8.3.5) forrásaira.

A nyerteslista szerint 1048 cégnek ítéltek meg összesen 25,2 milliárd forintot.

Ez átlagosan 24 millió forint, de a kedvezményezettek között böngészve azt látjuk, hogy nagy a szórás, többen akár 120-140 millióból fejleszthetnek, a kölcsönök uniós társfinanszírozási rátája pedig mindenütt 95 százalékos. A projektek közt van, aki a hitelből olyan nagy teljesítményű számítógépeket szerez be, amelyek mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatásokhoz vagy grafikai munkákra is alkalmasak, más önkiszolgáló autómosót létesít, vagy lakkszóró berendezést vásárol.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

uniós kölcsön GINOP kkv fejlesztés
Kapcsolódó cikkek