Magyar gazdaság

Már kölcsönből is egyre több kkv fejleszt

Nem pusztán az ingyenpénz motiválja a cégeket, technológiai korszerűsítésre például már 1048 piaci szereplő együttesen 25,2 milliárd forintos EU-finanszírozású kölcsönhöz jutott.

Bár sokak szerint a versenyszférában a fű se nő júliusban, és ahogy számos szektor takaréklángon működik a nyári szabadságolások idején, úgy a pályázati piac is pang. Ezzel szemben több uniós felhívás ebben az időszakban is megmozgatja a cégeket a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop), amelynek 2014–2020-as ciklusában már 17 782 pályázatot hagyott jóvá az irányító hatóság, 2532 milliárd forintot odaítélve a projektgazdáknak. Ebből 14 976 kedvezményezett bankszámlájára már ténylegesen át is utaltak együttesen 1439 milliárd forintot – derült ki a fejlesztéspolitikai adatbázis eljárásrend szerinti lekérdezéséből.

Nemcsak a vissza nem térítendő támogatás iránt mutatkozik azonban számottevő kereslet, hanem már a nullaszázalékos kölcsönök is felkeltik a kkv-szektor érdeklődését, legalábbis a támogatott projektkereső találatai alapján jelentős az igény a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítését célzó hitelprogram (Ginop-8.3.5) forrásaira. A nyerteslista szerint 1048 cégnek ítéltek meg összesen 25,2 milliárd forintot. Ez átlagosan 24 millió forint, de a kedvezményezettek között böngészve azt látjuk, hogy nagy a szórás, többen akár 120-140 millióból fejleszthetnek, a kölcsönök uniós társfinanszírozási rátája pedig mindenütt 95 százalékos. A projektek közt van, aki a hitelből olyan nagy teljesítményű számítógépeket szerez be, amelyek mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatásokhoz vagy grafikai munkákra is alkalmasak, más önkiszolgáló autómosót létesít, vagy lakkszóró berendezést vásárol. Összesen 79,63 milliárd forintot különítettek el a Ginop-8.3.5-ben éven túli lejáratú beruházási kölcsön formájában, cégenként 1–150 millió forintot lehet igényelni, kezdő vállalkozások esetében azonban 25 millió a plafon. A saját forrás minimálisan elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének legalább a 10 százaléka, amelyet legkésőbb az első folyósításkor kell igazolni.

A mikro-, kis- és középvállalkozásokat napelemes rendszer telepítésére ösztönző Ginop-4.1.3-nak is kedvező a piaci fogadtatása: június 17. óta lehet beadni a pályázatokat, és az azóta eltelt két hétben máris 541 kérelem futott be 1,37 milliárd forint értékben. A biztató rajt ellenére a túligénylés veszélye egyelőre nem áll fent, hiszen 15 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Igaz, több szakértő ennél csekélyebb érdeklődésre számított, mivel a pályázat keretében létesítendő napelemes rendszer teljesítménye mindössze 7,5–15 kilowatt lehet, a fejlesztésre pedig projektenként mindössze 1,5–3 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. Ezen paraméterek alapján a mikrovállalkozások lehetnek e konstrukció valódi nyertesei: a jellemzően néhány főt foglalkoztató, 5-10, legfeljebb 20 millió forintos éves árbevételű kis cégek.

A Ginop-4.1.3 egyébként a legnagyobb keretösszegű kiírás volt azok közül, amelyeket egy májusi kormányrendelet vett sorba. Meglévő források átcsoportosításával, racionalizálásával és új pályázatok megjelentetésével 14 felhívásban 78 milliárd forint vált elérhetővé. Túl a 15 milliárdos napelemes pályázaton, a 11,9 milliárdos Magyar multi program III.-ban (Ginop-1.2.7) kiemelt növekedési potenciált felmutató feldolgozóipari kkv-k kaphatnak támogatást, de jut 10-10 milliárd forint épületenergetikára (Ginop-4.1.4) és gyakornoki programra is (Ginop-5.2.4).

Ezek is érdekelhetik