Cégvilág

Új vezérigazgatót neveztek ki a MAVIR élére

A most kinevezett vezérigazgató legfőbb célja, hogy a MAVIR a villamos energia ipar irányadó és haladó szellemiségű szereplője legyen.

Biczók Andrást nevezték ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. élére. A társaság felügyelőbizottságának döntését, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyását követően az energetikai szakember 2019. július 15-ével foglalja el a vezérigazgatói pozíciót – közölte hétfőn a társaság.

A MAVIR vezérigazgatójának kinevezett Biczók András (43) diplomás közgazdász, a hannoveri Leibniz Egyetemen végzett. Pályafutását a Takarékbanknál kezdte, majd a BNP Paribas-nál vállalatfinanszírozás szakterületen folytatta. 2005-től az energetikában dolgozik. A Nabucco Gas Pipeline International, majd a MET Croatia Energy Trade menedzsment pozícióit követően, 2014-től a FŐGÁZ Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, majd – ezzel egyidejűleg – az ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. vezérigazgatója volt. A 2018 óta betöltött MMBF Földgáztározó Zrt. elnök-vezérigazgatói poszt után, 2019. július 15-től a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vezérigazgatója.

Fotó: MAVIR

A most kinevezett vezérigazgató legfőbb célja, hogy a MAVIR – a klasszikus átviteli, rendszerirányítói és piacműködtetési feladatkörei és felelősségei mellett – a villamos energia ipar irányadó és haladó szellemiségű szereplője legyen. ”A klímabarát megújuló energiaforrásokra épülő decentralizált energiatermelés, az elektromos közlekedés felfutása, az emelkedő életszínvonallal növekedő villamosenergia-igény folyamatos kiszolgálása, vagy az energiatárolás területén várható technológiai fejlesztések új megközelítést igényelnek az iparág szereplőitől” – mondta el kinevezése után Biczók András.

A dinamikusan változó energiapiac szereplőivel és a szabályozó hatóságokkal proaktívan együttműködve mindent meg kell tennünk azért, hogy az ország versenyképességének egyik pillére, a megfelelő minőségű és mennyiségű villamos energia folyamatosan és biztonságosan rendelkezésre álljon

– idézi a közlemény az új vezérigazgatót.

A MAVIR idén ünnepli a rendszerirányítás 70. évfordulóját. 1949. november 23-án az Országos Villamos Teherelosztó üzemi naplójában megszületett az első bejegyzés, amelytől hivatalosan is kezdetét vette a MAVIR főtevékenysége, a villamos energia-rendszerirányítás.

Mavir Biczók András
Kapcsolódó cikkek