Cégvilág

Megkezdődhetnek a BMW autógyár építési munkálatai

Aláírták az infrastrukturálisan előkészített terület adásvételi szerződését, ezzel a beruházási terület a BMW Group tulajdonába került.

A debreceni BMW autógyár építési munkálatai megkezdődhetnek – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden, amikor a városban aláírták az infrastrukturálisan előkészített terület adásvételi szerződését, és ezzel a beruházási terület a BMW Group tulajdonába került. Palkovics László jelezte: a kormány 130 milliárd forinttal járult hozzá a gyárnak is helyet debreceni észak-nyugati ipari övezethez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra kialakításához, további 35 milliárdot pedig a debreceni oktatási rendszer fejlesztésére fordítanak annak érdekében, hogy hosszú távon szakképzett munkaerőt biztosíthassanak a városban működő cégeknek.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a város története legnagyobb fejlesztésének nevezte a BMW-beruházást, amely számos területen, a gazdaság mellett a munkahelyteremtésben, az oktatásban és a közlekedési infrastruktúrában is új távlatokat nyit a térségben.

Legmodernebb technológiák

A város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő a jövőben hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, és már az elején több mint ezer munkahely jön létre.

Fotó: AFP

A BMW Manufacturing Hungary Kft. felületén már év eleje óta elérhetők az állásajánlatok, ezek mellett a jelentkezés folyamatáról és a BMW-ről mint munkáltatóról is olvashatnak az érdeklődők. A honlapon azt írják, hogy első körben csupán néhány pozíciót nyitnak meg, de azt ígérik, hogy folyamatosan közzéteszik az állásajánlatokat.

Korábban a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Miklóssy Ferenc úgy értékelt a Világgazdaságnak, hogy a BMW-gyár összességében legalább öt-hatezer fős munkaigényt generál, a gyárépítések pedig a helyi lakáspiacra is kihatással lesznek.

Néhány adat a BMW-ről

A BMW AG tulajdonában vannak még a BMW autómárka mellett a Mini és a Rolls-Royce autómárkák is. A BMW a június végéig tartó hat hónapban az egy évvel korábbinál 1,8 százalékkal több, 1 millió 242 ezer 500 autót adott el világszerte és ezzel értékesítési rekordot állított be. Európában június végéig 1,2 százalékkal 560 ezerre növelte eladásait a BMW.

Tavaly a márkacég 2,463 millió autót értékesített világszerte, 4,1 százalékkal többet, mint 2016-ban. Legfontosabb piacán, Európában tavaly 1,1 millió autót adott el, forgalmának 45 százalékát. Motorkerékpár eladásai tavaly 13,2 százalékkal 164 ezerre emelkedtek. Elektromos autót tavaly 103 ezret értékesített, 65,6 százalékkal többet, mint 2016-ban. A tavalyi év végén a cég összesen 130 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte, 4,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

 

autógyártás Debrecen BMW
Kapcsolódó cikkek