Cégvilág

Teljes fordulatszámon pörög a Magyar Posta elektronikus rendszere

Szeptember elejétől a teljes postai hálózatban üzemel az elektronikus kézbesítési rendszer és az ügyfelek már február óta nyomon követhetik a könyvelt levelek életútját – közölte pénteken a posta.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés eredményeként jelentősen csökkent a papíralapú adminisztráció. A kézbesítők már nem papíron, hanem digitális mobileszközön (PDA-n) keresztül adják át az ügyfeleknek az ajánlott és tértivevényes leveleket.

Több mint 2000 postán, mintegy 4600 digitális aláírópadon írhatnak alá az ügyfelek levelük postai átvételekor.

A Magyar Posta a fejlesztés óta naponta körülbelül 200 ezer levelet kézbesít digitális eszközökön. A nagyobb települések kézbesítői mobil nyomtatóval is rendelkeznek, így közel 3000 kézbesítő, nyomtatott értesítőt dob be a levélszekrénybe, ha nincs otthon a címzett vagy a jogosult átvevő. Az új rendszernek köszönhetően a Magyar Posta digitális eszközei alkalmasak az e-személyi igazolvány elfogadására is – olvasható a posta közleményében.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Jelentős változás várható 2020-ban, amikor csökken a hivatalos iratokhoz kapcsolódó ügyintézési idő, hiszen a tértivevényes leveleket, hivatalos iratokat feladó közigazgatási szerv vagy például egy bíróság elektronikusan, on-line kap kézbesítési információkat.

A fejlesztés az támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg, 2,378 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból. A Magyar Posta saját forrásából további, nagyságrendileg 1,821 milliárd forintot fordít a projekt megvalósítására.

Bealkonyulhat a csoportos beszedéseknek

Az emberek szeretik maguk eldönteni, mikor fizetik számláikat, ezért itthon nem terjedt el a csoportos beszedés. A megoldás végnapjait vetíti előre az azonnali átutaláshoz kapcsolódó fizetési kérelem, amely a sárga csekkek uralmának is véget vethet.

 

levelezés Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek