Pénz- és tőkepiac

Bealkonyulhat a csoportos beszedéseknek

Az emberek szeretik maguk eldönteni, mikor fizetik számláikat, ezért itthon nem terjedt el a csoportos beszedés. A megoldás végnapjait vetíti előre az azonnali átutaláshoz kapcsolódó fizetési kérelem, amely a sárga csekkek uralmának is véget vethet.

Miközben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fizetési rendszer jelentése szerint nemzetközi összehasonlításban a közüzemi számlák elektronikus fizetése terén az egyik legjelentősebb a fejlődés, a számok arról tanúskodnak, hogy az áttörés jórészt annak köszönhető, hogy a Magyar Posta hálózatában is ingyenessé vált a bankkártyás fizetés, és ott is egyre többen fizetik plasztikkal a sárga és a fehér csekkeket.

Fotó: MTI / Kovács Attila

A közüzemi és egyéb számlákat tavaly már 47,8 százalékban elektronikusan fizették ki a polgárok, ami több mint duplája a 2012-es 23,5 százaléknak.

Így már közelebb került, bár még mindig fényévekre van a nyugat-európai átlag, ahol a polgárok 70 százaléka elektronikusan fizeti számláit – jórészt a szolgáltató által az ügyfél bankszámlájára küldött csoportos beszedési megbízással.

A statisztika világosan megmutatja, hogy az elektronikus számlabefizetések körében a csoportos megbízásoknak rendkívül szerény a növekedési potenciáljuk. Az elmúlt évben a különböző jogosultak 75,1 millió sikeres beszedést indítottak el, ami alig 17 százalékos növekedés a Fizetési rendszer jelentésben kiindulópontként megjelölt 2012-es év 64,2 millió tranzakciójához képest. A csoportos beszedések értékében jelentősebb, 38 százalékos növekedést jelez a 2018-as 893,7 milliárd forintos éves értéket mutató statisztika a 2012-es évvel összevetve, ám az évek során a közüzemi szolgáltatások díja is változott.

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja

számlabefizetés csoportos beszedés
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek