Cégvilág

Leépítést jelentett be a Dunaferr

Az érintett 350 embernek a kollektív szerződésben biztosított szabályok szerint felajánlanak más, jelenleg betöltetlen vagy kölcsönzött munkaerő által betöltött pozíciót.

Háromszázötven dolgozót érintő létszámcsökkentést jelentett be az ISD Dunaferr Zrt., a leépítést az acélipar nehéz gazdasági helyzetével indokolták. Dunaújváros polgármestere egyeztetéseket kezdeményezett a cég menedzsmentjével.

A társaság a közleményében a létszámcsökkentést az európai acélipar rendkívül nehéz gazdasági helyzete mellett a világgazdaság lassulásával, a csökkenő kereslettel és késztermék árakkal, valamint a hatóságok és az uniós szabályozók által előírt kötelező környezetvédelmi beruházások terheivel indokolták.

Közölték: a cég a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatta a Központi Üzemi Tanácsot és a szakszervezeteket a munkáltató szándékáról és Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala felé történt hatósági bejelentésről. A létszámcsökkentési folyamat 2020. december 31-ig zárul le – írták.

Az ISD Dunaferr Zrt. meleghenger-üzeme
Fotó: MTI

A tájékoztatás szerint az ISD Dunaferr Zrt. beruházások átütemezésével, a működési költségek visszafogásával, a túlóraszámok csökkentésével, átszervezésekkel és létszámstoppal is megpróbálta áthidalni a nehézségeket, de az elhúzódó iparági válság elkerülhetetlenné tette a létszámcsökkentést a társaság hosszú távú, stabil működtetése érdekében.

Mint írták, a piaci helyzet nehézségei mellett a vállalatnak már most fel kell készülnie számos – a hazai és uniós hatóságok által előírt – környezetvédelmi beruházásra és fejlesztésre, amelyek rendkívül jelentős költségterhet jelentenek majd a következő években.

Közölték: a létszámcsökkentésben érintett dolgozók számára a kollektív szerződésben biztosított szabályok szerint felajánlanak más, jelenleg betöltetlen vagy kölcsönzött munkaerő által betöltött pozíciót, ahol folytathatják a munkát a vállalat kötelékében. Amennyiben az érintettek ezt nem fogadják el, végkielégítéssel távozhatnak a vállalattól, vagy élhetnek a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány által biztosított lehetőségekkel – jelezték.

leépítés ISD Dunaferr Zrt.
Kapcsolódó cikkek