Cégvilág

Már a fák között is pénzt szednek

Januártól területhasználati díjat szabnak ki a budapesti és a főváros környéki erdőkben rendezett, megszaporodott versenyekre.

Januártól új területhasználati szabályozás lép életbe a Pilisi Parkerdő Zrt. (Parkerdő) területein. A változás legfontosabb eleme, hogy a társaság területhasználati díjat számít fel, elsősorban a részvételi díjas rendezvények után. „Az intézkedés a piaci alapon szervezett, több száz vagy akár több ezer fős látogatottságú eseményeket érinti” – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a magyar állam százszázalékos tulajdonában lévő cég szóvivője. Mészáros Péter mindezt azzal magyarázta, hogy az ilyen programok lebonyolítása után a Parkerdő munkatársai kénytelenek összegyűjteni a szemetet, és elvégezni az esetleg szükséges helyreállításokat. Ezért vezetik be jövőre a nevezési díjas versenyeknél a területhasználati díjat, amelynek mértékét a versenyzők várható száma alapján fogják kikalkulálni. Mészáros Péter lapunknak kiemelte, hogy a területhasználati díjak bevezetéséről már az idén tavasszal közzétettek minden lényeges információt, hogy a szervezők felkészülhessenek a 2020-tól élesedő helyzetre. A nem piaci alapon szervezett rendezvények esetében

– ide sorolhatók az iskolai és egyházi programok, de akár a családi bográcsozások is – nem kérnek pénzt a területhasználatért, és eltekintenek az engedélykiállítási díjtól is, ha a résztvevők száma nem haladja meg az ötven főt. Az utóbbi tételt a Parkerdő eddig beszedte.

A rendelkezés szerint tehát a következő évtől a bruttó 15 ezer forintos engedélykérelmi illeték mellett a száz résztvevő feletti események szervezőinek fejenként 300 forintot kell előre megtéríteniük a társaság számára. Arra vonatkozóan, hogy ezekből a rendezvényekből évente hányat tartanak a Parkerdő területén, a társaság nem közölt információt, csupán azt húzta alá, hogy az igénybevétel megnövekedett. A témában lapunknak reagált a Teljesítménytúrázók Társasága, amelynek eseményei beleesnek a fizetős kategóriába. Jakab Annamária elnök elmondta, hogy tapasztalataik szerint is megugrott a programok száma: míg egy évtizede tizenhat teljesítménytúrát tartottak, mostanra ez meghaladja az évi százat. Egy-egy ilyen túra jellemzően 300–700 embert mozgat meg, a nevezési költség 1500 forint körüli. Jakab Annamária érez abban rációt, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. mint a fővárosban és a környezetében elhelyezkedő erdőterületek (összesen 65 ezer hektár) kezelője költséget számol fel a területhasználatért, hiszen az önkormányzatok is hasonlóan járnak el a településeken zajló nyilvános események kapcsán. Szerinte a lépés az erdők terhelésének csökkentésére irányulhat, de a használati díj mértékét túlzónak tartja, és nem biztos benne, hogy ebben a formában elérik vele a céljukat. „Egyre több illegális, be nem jelentett versenyt szervezhetnek a jövőben” – mutatott rá.

A Világgazdaság tudomása szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. szigorítása újdonság, általános érvényű területhasználati díjat ugyanis erdőkben még nem szabtak ki Magyarországon. A cég a honlapján olvashatók szerint nem részesül közvetlen állami költségvetési forrásban. A területhasználati díj mindenesetre jól jöhet, hiszen versenyenként akár több százezer forint is befolyhat a kasszájába.

Pilisi Parkerdő Zrt. versenyek 2020 területhasználati díj január
Ezek is érdekelhetik